El Carnestoltes de Mataró serà el mateix cos festiu de sempre però la sang que el fa moure i li dona vida és totalment nova. Rejovenida i a pulsacions alegres. Després del ‘coma induït’ de l’any passat, amb una edició marcada per un Pellofa desnaturalitzat i professionalitzat, el Carnestoltes de la capital del Maresme recupera tremp i base popular amb una nova Comissió, la complicitat de totes les entitats i la promesa d’un Pellofa fidel a com ha de ser el Rei de la festa. I actualitzat: un Pellofa que serà a més punts de la ciutat i que tindrà activitat pròpia a les xarxes, com la jovenalla d’ara.
El Carnestoltes de Mataró és imminent, ja enguany arriba aviat i el 8 de febrer ja serà Dijous Llarder. Sis dies després, ja se sap, el 14 serà Dimecres de Cendra. El carnaval mataroní aquest any arriba amb passa renovada, noves cares al capdavant i una ferma determinació que la festa, el seu ritual i el seu principal protagonista (en Pellofa) recuperin protagonisme i ascendència. És el propòsit d’un grup de joves relacionats amb l’art i el teatre que encarnen la nova Comissió. “Som uns flipats”, s'auto descriuen de forma sorneguera, però posen la barca a l’aigua i volen navegar cap a un objectiu ambiciós: convertir el Carnestoltes de Mataró en la Festa Major d’hivern a la ciutat.
Més presència d’en Pellofa
Andreu Lloveras, Alan Gómez i Ricard Ràmia lideran la nova Comissió de Carnestoltes i tenen molt clar com volen que sigui en Pellofa. “El Carnestoltes és l’única festa que mescla teatre i cultura popular, és un projecte interessant que ens permet crear, guionitzar i expressar-nos artísticament. Volem recuperar els valors tradicionals de la sàtira, la crítica i l’humor i l’essència del Carnestoltes com el moment en el que el bufó es torna Rei i diu veritats del pensament col·lectiu popular”, assegura Gómez. Es reivindiquen com a “noves ments pensants amb ganes d’expressar-se” i han prioritzat un Pellofa fidel al seu caràcter i alhora modernitzat.
Un Pellofa més global, que recupera presència en dos actes eliminats fa un any (l’arribada i el pregó de divendres i el Sant Sopar de dimarts) i alhora suma visites als mercats municipals el dissabte al matí, anant-hi en Mataró Bus o a les residències. Alhora serà un Pellofa més accessible, més a la xarxa. “Apostem per un Pellofa del segle XXI, amb Tik Tok, Twitter i Instagram, que es pot expressar i arribar al màxim de gent possible”, explica Ràmia que afegeix com a propòsit que la figura es personi i arribi “més enllà dels actes al Centre”. Lloveras hi afegeix que “Mataró no es creu prou en Pellofa i nosaltres voldríem que se l’estimin com un element únic de ciutat, que el miri com veu a en Robafaves i que el Carnestoltes sigui la festa major d’hivern”.
Novetats del Carnestoltes d’aquest any són el canvi de Parc (del vell al Nou) com a final de la Rua i lloc dels dos balls (el de l’Esplai Garbí i l’infantil), el nou format del Sant Sopar amb la col·laboració dels bars i restaurants de la Plaça Gran i l’associació comercial del Casc Antic o el fet que per primer cop es podrà veure l’agonia, els darrers instants i la mort d’en Pellofa amb format de curtmetratge i a les xarxes.[banner-AMP_5]
Les il·lusions òptiques de Regina Puig
La presentació del Carnestoltes de Mataró va comptar també amb la regidora de Cultura Heidi Pérez que va celebrar el nou impuls popular a la festa i la figura d’en Pellofa: “estem molt contents que ens vinguessin a veure i que en Pellofa torni a ser ciutadà i voluntari”, va assegurar. Alhora va servir per descobrir el doble cartell de la festa, obra de Regina Puig. Dues il·lusions òptiques diferents que són una persona o un animal segons si et mires el cartell del dret o del revés. [banner-AMP_6]