Carregant...
Argillà Argentona: tot el que has de saber del festival internacional de ceràmica de Catalunya

Cugat Comas

Argillà Argentona: tot el que has de saber del festival internacional de ceràmica de Catalunya

Repassem la programació i oferta del festival de carrer que converteix Argentona i el seu Museu del Càntir en la capital de la ceràmica d’Europa del 4 al 6 de juliol

 

L’Argillà Argentona és el Festival Internacional de Ceràmica que se celebra anualment al municipi d’Argentona (Maresme, Catalunya) i que transforma aquest poble amb arrels terrisseres en l’epicentre europeu de la ceràmica contemporània i tradicional. Del 4 al 6 de juliol de 2025, aquesta nova edició arriba carregada de novetats, exposicions, tallers, activitats familiars i espectacles nocturns.

Enguany, el festival té una rellevància especial: es commemoren els 50 anys del Museu del Càntir i la 75a Festa del Càntir, dues efemèrides que situen Argentona com a referent absolut de la cultura vinculada a l’aigua, el fang i la creació artesanal.

Marroc: país convidat del 2025

Un dels trets distintius de l’Argillà és la presència d’un país convidat, que enguany serà el Marroc. Aquesta elecció dona peu a una programació que vol anar més enllà de l’artesania i apropar-nos a les estètiques i tècniques ceràmiques marroquines, tot afavorint el diàleg intercultural.

A la Plaça de l’Església, els visitants trobaran una mostra de ceràmica contemporània marroquina, a més d’un espai de convivència on conèixer de prop un llegat mil·lenari que, avui, forma part viva de molts barris catalans.

Fira internacional de ceràmica Argillà d'Argentona

Fira de ceramistes: més de 60 expositors

L’eix vertebrador del festival continua sent la fira de ceramistes que ocuparà tot el centre d’Argentona amb més de 60 parades. Artesans de Catalunya, Espanya i d’arreu d’Europa —França, Itàlia, Alemanya, Letònia, Polònia, Moldàvia, República Txeca—, així com convidats d’Equador i el Marroc, presentaran les seves creacions.

Des de peces úniques de decoració fins a objectes d’ús quotidià, passant per joieria de fang o escultura contemporània: una oferta variada i amb nivell altíssim que fa de l’Argillà una cita imprescindible per a col·leccionistes, amants del disseny i públic general.


Exposicions de primer nivell


1. “Llindar” d’Emili Biarnés – Museu del Càntir

Una retrospectiva plena de sensibilitat i investigació matèrica, amb obres híbrides que combinen ceràmica, ferro, vidre i foc. Biarnés ens proposa una mirada introspectiva sobre els límits de la forma i el significat.

📍 Museu del Càntir | 📅 Fins al 14 de setembre

2. “Habitar la forma” de Jan Madrenas – Casa Puig i Cadafalch

Una mostra de gran format que entén la ceràmica com una arquitectura íntima. Peces que s’habiten i es construeixen des del cos i l’escolta.

📍 Jardins de la Casa Puig i Cadafalch | 📅 Del 4 al 6 de juliol

3. “Pell d’Argila” de Ramon Forns – Saló de Pedra

Fotografia i ceràmica es fusionen en aquesta sèrie d’imatges que exploren la relació amb el propi cos, el tacte, la matèria i la identitat. Un treball estètic, poètic i transformador.[banner-AMP_5]

📍 Saló de Pedra | 📅 Del 4 al 6 de juliol

Tallers i activitats participatives

El festival aposta per la participació activa del públic amb tallers de torn i ceràmica tradicional dirigits per l’Escola Taller de Ceràmica d’Argentona. Tothom, grans i petits, pot experimentar el fang amb les mans i convertir-se per un dia en artesà o artesana. Aquest component didàctic i experiencial és un dels valors més celebrats del certamen.[banner-AMP_6]

  • A més, hi haurà visites guiades al Museu del Càntir a càrrec del crític d’art Pere Pascual i la projecció de curts sobre ceràmica dins el cicle Cineràmica.

Espectacles nocturns gratuïts: fang, art i emoció a la fresca


Un dels encerts del nou format de l’Argillà com a festival és la inclusió d’un programa d’espectacles escènics nocturns gratuïts, que combinen art en viu, ceràmica i territori. Aquest 2025, les nits de divendres 4 i dissabte 5 de juliol, Can Doro es convertirà en un escenari a l’aire lliure on la màgia del fang es fusionarà amb disciplines com el clown, el circ contemporani i la dansa. Els espectacles, pensats per a tots els públics, són una oportunitat única per tancar cada jornada del festival amb una experiència emocional i artística envoltats de la bellesa del poble.[banner-AMP_7]

Divendres 4 de juliol – 22:30 h

“Fangs” – Toti Toronell & Cinta Pellicer
  • Can Doro (entrada gratuïta)

L’actor i clown Toti Toronell, referent del circ contemporani català, arriba a l’Argillà amb “Fangs”, una proposta única que barreja ceràmica, humor, poesia i música en directe. Aquesta obra no és un espectacle convencional: és una experiència visual i sensorial en què la creació amb fang esdevé el centre de l’escena.[banner-AMP_8]

Argillà - Fangs Toti Argilla 25
 

Acompanyat pel so subtil i emotiu del violoncel de Cinta Pellicer, Toti Toronell ens guia per un viatge ple de metàfores visuals i gags inspirats en el món de la ceràmica. La trama s’inspira en l’ambient d’una fira d’artesans, i és precisament sobre el torn de ceràmica on es construeix bona part de l’acció: les peces es modelen en directe davant del públic, es transformen, es trenquen, es deformen i es converteixen en part del relat.[banner-AMP_9]

Amb un llenguatge escènic proper, tendre i molt expressiu, “Fangs” aconsegueix parlar del procés creatiu i de la fragilitat de l’obra feta a mà, fent un paral·lelisme amb les emocions humanes. L’espectacle és especialment recomanable per a públic familiar, però el seu missatge universal connecta amb espectadors de totes les edats.

📌 Recomanat per a: famílies, amants del circ, ceramistes, públic general
🎟 Entrada lliure | Durada aproximada: 50 minuts[banner-AMP_10]

Dissabte 5 de juliol – 22:30 h

“Rústica” – Companyia Jove de Dans Invitro
  • Can Doro (entrada gratuïta)

Dissabte a la nit serà el torn de la dansa contemporània amb l’estrena de “Rústica”, una creació de la Companyia Jove de Dans Invitro, un projecte que promou el talent emergent en l’àmbit de les arts del moviment a Catalunya.

Rustica Argilla 25

“Rústica” és una peça delicada i poderosa que parteix de la quotidianitat del món rural per construir una coreografia plena de gestos íntims, textures i simbolisme. Tres dones habiten l’escenari com si fos un pati, una cuina o una era de poble: hi treballen, hi celebren, hi comparteixen la calma, la rutina i els afectes. La dansa es desplega a través de petits rituals, com si fos una forma de ceràmica escènica modelada pel temps, pel gest i pel silenci.[banner-AMP_11]

El moviment s’inspira en tasques manuals tradicionals i escenes de la vida pagesa, però el seu missatge és profundament contemporani: parla de la bellesa de les petites coses, de la connexió amb l’entorn, de la sororitat i de la necessitat de preservar els ritmes naturals. La relació amb la ceràmica és subtil però essencial: igual que el fang, el cos es transforma, pren forma i transmet memòria.[banner-AMP_12]

La peça destaca també per l’ús d’elements escènics —objectes de terrissa, utensilis antics, textures de terra— que reforcen el vincle entre dansa i matèria. La música, composta especialment per a l’ocasió, acompanya aquest viatge amb una sonoritat orgànica i melancòlica.

📌 Recomanat per a: amants de la dansa, públic sensible a les arts visuals, joves creadors
🎟 Entrada lliure | Durada aproximada: 45 minuts[banner-AMP_13]

L’art escènic com a celebració col·lectiva

Aquestes dues propostes nocturnes converteixen Can Doro en el cor simbòlic de l’Argillà a les nits, i mostren com el festival ha sabut expandir la seva mirada sobre la ceràmica, integrant-la en llenguatges escènics que interpel·len, emocionen i sorprenen.

  • Amb espectacles creatius, accessibles i gratuïts, l’Argillà Argentona reforça el seu compromís amb la cultura de qualitat per a tothom i amb la difusió de l’art fet amb les mans —i també amb el cos, la veu i la poesia.
  • [banner-AMP_14]

El càntir del 2025: disseny de Benedetta Tagliabue


La presentació de l'Argillà i del càntir d'aquest any a Argentona. Foto: Cedida

Un dels moments més esperats de cada edició és la presentació del càntir de l’any, que aquest 2025 ha estat dissenyat per l’arquitecta Benedetta Tagliabue. L’objecte, més que un simple càntir, és un homenatge a les dones que transportaven aigua i a la memòria del seu company Enric Miralles.

Incorpora frases com “Amb l’anís l’aigua s’enriqueix” i elements visuals que evoquen el gest ancestral de portar el càntir al cap. El color rosa, escollit expressament per Tagliabue, serà un dels trets distintius d’aquesta edició.[banner-AMP_15]


Altres informacions necessàries


Com arribar i què més fer a Argentona

Argentona està situada a tan sols 40 minuts de Barcelona, amb fàcil accés en tren (estació de Mataró + bus) i per carretera. A més de gaudir del festival, es recomana descobrir el patrimoni modernista del poble, tastar la gastronomia local i visitar el Museu del Càntir, una joia única a Europa.

Per què no et pots perdre l’Argillà?

  • És el festival de ceràmica més important del sud d’Europa
  • Ofereix una programació cultural diversa i de qualitat
  • Permet interactuar directament amb artistes i aprendre tècniques ceràmiques
  • És gratuït i apte per a totes les edats
  • Aquest 2025 celebra dues efemèrides històriques que el fan especialment emotiu.
  • [banner-AMP_16]

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Etiquetes: