Cada cop més escoles impulsen tallers per ajudar els infants a entendre i acceptar la mort amb projectes com ‘Jo també ploro’ amb Pallapupas. En els darrers anys, ha anat en augment la presència de tallers escolars que aborden la mort i el dol amb els infants. L’objectiu és ajudar-los a comprendre la pèrdua d’una manera saludable, evitant futurs traumes i promovent una gestió emocional positiva. Aquest tipus d’iniciatives volen trencar el tabú que sovint envolta la mort i proporcionar eines perquè els més petits expressin els seus sentiments de manera natural.
Els experts en acompanyament del dol coincideixen que parlar de la mort des de la infància pot prevenir dols cronificats i problemes de salut mental en el futur. En aquest sentit, cada cop més escoles incorporen activitats dirigides per professionals que expliquen el concepte de la mort de manera adaptada a les diferents edats.
Aquests tallers treballen la pèrdua a través de recursos com contes, dinàmiques de grup i rituals simbòlics que permeten als infants comprendre el cicle de la vida. Per als més petits (3 a 8 anys), es fan activitats lúdiques i explicacions senzilles per introduir el concepte de manera natural. A partir dels 9 anys, s’afavoreix l’expressió d’emocions i la reflexió sobre el significat de la mort, així com l’exploració de diferents formes d’acomiadament.
Projectes com Jo també ploro són un exemple d’aquesta tendència creixent. Aquesta iniciativa, impulsada per Remei Capitan i Núria Caballol, porta a terme sessions a diverses escoles catalanes per ajudar els infants a parlar del dolor i la tristesa amb normalitat. El projecte compta amb el suport de la Universitat de Lleida i s’ha consolidat com una eina pedagògica útil per a molts centres.
Els experts insisteixen en la importància de no evitar aquestes converses a casa i a l’escola. Sovint, els adults tendeixen a protegir els infants del tema de la mort, però això pot generar confusió i por quan es troben davant d’una pèrdua real. Amb aquests tallers, es vol oferir un espai segur perquè els nens expressin els seus sentiments, resolguin dubtes i trobin mecanismes per afrontar la tristesa de manera sana.
Amb el creixement d’aquest tipus d’iniciatives, queda clar que la societat està fent passos cap a una visió més natural de la mort, on parlar-ne no sigui un tema tabú, sinó una part essencial de l’educació emocional dels infants.