Caminar és una de les activitats físiques més recomanades per metges i especialistes, però no totes les passejades aporten els mateixos beneficis. Així ho explica David Carrizo, metge que defensa que caminar pot convertir-se en un autèntic tractament preventiu sempre que es faci amb la intensitat adequada.
Segons Carrizo, sortir a caminar està molt bé, però si es fa a un ritme de passeig tranquil i sense exigència, els beneficis seran limitats. La clau està en la intensitat i la constància. Per això, l’especialista recomana dedicar almenys trenta minuts al dia a caminar a pas lleuger, aquell ritme que “et fa costar una mica parlar, però encara et permet mantenir una conversa”.
Aquesta marxa més enèrgica posa en marxa processos interns molt beneficiosos: augmenta la sensibilitat a la insulina, accelera el metabolisme i ajuda a reduir la greix visceral, considerada una de les més perilloses pel seu vincle directe amb malalties metabòliques com la diabetis o problemes cardiovasculars. D’aquesta manera, el cos es torna més eficient a l’hora de gestionar la glucosa i l’energia emmagatzemada.
Sense excuses ni grans inversions
Una de les grans avantatges de caminar amb intenció és que no cal inscriure’s a un gimnàs ni disposar de grans equipaments. “Només necessites unes sabates còmodes i ganes de moure’t”, afirma Carrizo. Qualsevol entorn urbà ofereix rutes per incorporar aquest hàbit saludable a la rutina diària. A més, fer la caminada en dejú o just després de menjar potencia encara més els efectes sobre els nivells de sucre en sang, ja que l’organisme aprofita millor la glucosa circulant.
Els estudis confirmen que trenta minuts de marxa intensa cada dia ajuden a controlar el pes, millorar la salut cardiovascular i reduir el perímetre abdominal, un indicador clau de l’acumulació de greix interna. Però, com en qualsevol hàbit, la disciplina és essencial: no calen aplicacions per comptar passos ni dispositius de seguiment. Carrizo ho té clar: “Només et calen les cames, constància i una mica d’intenció”.
Petits trucs per començar
Per a aquelles persones que volen començar, el metge recomana fixar metes realistes i augmentar progressivament la distància o la dificultat del recorregut, per exemple incorporant petits trams en pendent. Així s’evita la monotonia i es manté viva la motivació.
Altres consells pràctics són programar la sortida sempre a la mateixa hora, hidratar-se abans i després de la caminada i vestir roba còmoda i transpirable. I si la climatologia no acompanya, no hi ha excuses: un passadís llarg o pujar i baixar escales poden substituir perfectament el passeig exterior.[banner-AMP_5]
El missatge de Carrizo és clar: caminar és una eina terapèutica a l’abast de tothom, però, com qualsevol tractament, requereix una dosi i una intensitat adequades. Passejar relaxadament pot ajudar a aclarir la ment, però caminar amb decisió transforma la salut i millora, dia a dia, la qualitat de vida.
Font: www.elconfidencial.com
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta [banner-AMP_6]