Un centre d’atenció primària de Mataró posarà en marxa en les properes setmanes un nou model d’organització assistencial que busca millorar l’accessibilitat dels pacients i optimitzar la gestió interna. És un dels 27 CAP de Catalunya seleccionats pel Departament de Salut per participar en la prova pilot dels anomenats Centres de Salut Integral de Referència (CSIR), que es desplegaran aquest mes de juliol tan bon punt signin l’acord corresponent.
En el cas de Mataró, el centre escollit ha estat el CAP Ronda Prim, gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i situat a la regió sanitària de Barcelona Metropolitana Nord. Els CSIR tindran més autonomia per redissenyar circuits interns amb l’objectiu d’evitar duplicitats en les consultes i optimitzar recursos, i el personal administratiu hi jugarà un paper clau en la gestió de les visites. Segons un dels impulsors del projecte, Manel del Castillo, s’espera que els pacients percebin una millora progressiva tant en l’accessibilitat com en l’agilitat de les consultes als hospitals.
La sotsdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Pilar Otermin, ha detallat en roda de premsa que els canvis que plantegen per als CSIR es basen “en dos pilars fonamentals”: més autonomia organitzativa per als centres i més capacitat de decisió per als professionals, amb l’objectiu final de millorar els resultats assistencials i la satisfacció dels pacients.
El CAP de la Ronda Prim de Mataró. Foto:R. Gallofré
El projecte no compta amb una partida pressupostària específica, però cada centre gestionarà els recursos dins del seu pressupost habitual i rebrà suports addicionals d’una bossa comuna prevista pel CatSalut. Els responsables han remarcat que els canvis són principalment organitzatius i no tant econòmics.
El nou model sorgeix del comitè d’experts CAIROS, que assessora la conselleria en la reforma del sistema sanitari, i va ser presentat públicament el desembre passat. El març, Salut va anunciar els 27 equips d’atenció primària (EAP) escollits d’entre els 116 que s’hi havien presentat.
Presentació del projecte. Foto: ACN
Els equips han rebut la iniciativa “amb molta il·lusió”, segons els seus representants, i participen de forma voluntària. No canvien de nom, però sí de manera de treballar. El projecte es posarà a prova durant un any, després del qual se n’avaluarà l’impacte i es decidirà si es fa extensiu a més centres del país.[banner-AMP_5]
A banda del centre de Mataró, també s’han seleccionat altres CAPs de l’àmbit metropolità i comarcal, com els de Canet de Mar i Calella, tots dos vinculats al Consorci Sanitari del Maresme i la Selva.
Un altre CAP de Mataró que ha de ser pioner
A Mataró hi ha un altre CAP, o més ben dit, hi haurà, que també aplicarà models pioners i innovadors en el sistema sanitari català. Es tracta del CAP de Cirera, que s'ha de construir a tocar de l'actual (s'han licitat les obres després de 20 anys de reivindicacions veïnals) i servirà com a prova pilot per definir el futur dels centres d’atenció primària i comunitària. Incorporarà circuits separats per a epidèmies, sales d’espera humanitzades i espais adaptats per a consultes telemàtiques i activitats comunitàries. El projecte aposta per la confidencialitat, la sostenibilitat i la innovació digital, amb eines com el gestor de cues i l’app La Meva Salut per agilitzar l’atenció i fer-la més autònoma.[banner-AMP_6]
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta