Carregant...
Infecció d'orina.

Redacció

El color de l’orina és una alerta sobre la teva salut

L’aspecte de l’orina ens pot alertar de desequilibris al cos abans que apareguin altres símptomes. Aprèn a interpretar-ne els colors i quan cal preocupar-se.

Controlar el color de l’orina pot semblar una curiositat, però és una pràctica senzilla i sorprenentment útil per tenir una pista ràpida sobre el nostre estat de salut. Encara que sovint passem per alt aquest detall quotidià, els ronyons, encarregats de filtrar i expulsar substàncies de rebuig a través de l’orina, ens ofereixen informació molt valuosa amb només un cop d’ull.

Segons especialistes de l’Hospital Universitari General de Catalunya, una orina saludable hauria de tenir una tonalitat entre groc clar i ambre. Aquesta coloració ve donada per la presència de pigments com l’urocrom i la urobilina, derivats naturals del metabolisme de la bilirubina i la degradació de l’hemoglobina.

Però què passa quan el color canvia?

Aliments, begudes, medicaments i fins i tot algunes infeccions poden modificar l’aspecte i olor de l’orina. Per exemple, la ingesta de remolatxa, pastanagues o espàrrecs pot tenyir-la de colors ataronjats, vermellosos o verdosos. També és habitual que certs fàrmacs provoquin tonalitats inusuals.

Davant d’un canvi sobtat en el color, els experts recomanen esperar 24 hores i observar si es corregeix espontàniament. Si no és així, i sobretot si apareixen símptomes com dolor, febre o persistència d’un to vermellós o marró fosc, cal consultar un professional mèdic.

Guia bàsica per interpretar el color de l’orina

  • Groc clar a ambre: Color habitual. Com més clara, més hidratació. Si és molt clara sense haver begut gaire, pot indicar diabetis.

  • Taronja: Pot ser deguda a l’alimentació (pastanaga, remolatxa) o indicar un problema hepàtic.

  • Verda o blava: Relacionada amb certs aliments, colorants o infeccions com la pseudomona. També pot aparèixer en certes malalties genètiques rares.

  • Color cafè: Podria apuntar a deshidratació severa, ingesta de certs llegums o problemes hepàtics.

  • Rosa o vermellosa: A causa d’aliments com els nabius o remolatxa, però si no hi ha relació amb la dieta ni exercici intens, pot indicar sang a l’orina. Aquest és un senyal d’alerta que requereix atenció mèdica immediata.

Escoltar el cos... fins i tot a través de l’orina

Tot i ser un tema sovint ignorat, el color de l’orina és una de les maneres més accessibles que tenim de detectar alteracions internes. Revisar-la de forma habitual i mantenir una hidratació i alimentació equilibrades pot ajudar-nos a prevenir problemes més greus. I, si el dubte persisteix, sempre millor consultar amb un professional.