Carregant...
El taller per millorar les cures de la Covid en residències. Fotos: Consorci Sanitari del Maresme

Redacció / ACN

Denuncien la "situació crítica" que es viu a l'atenció a la dependència

Directors de residències denuncien la "situació crítica" que viu l'atenció a la dependència i demanen solucions urgents

L'Associació Professional Catalana de Directors i Directores de Centres i Serveis d'Atenció a la Dependència (ASCAD) ha denunciat la "situació crítica" que viu l'atenció a la dependència a Catalunya. Ha lamentat que des de 2009 els mòduls de finançament públic no s'han actualitzat conforme als costos reals, fet que ha provocat una pèrdua superior al 21% per als centres. També ha apuntat que en els darrers anys han empitjorat les ràtios assistencials i ha remarcat que els processos d'acreditació "confusos i canviants" han conduit molts centres a una situació "d'inseguretat jurídica constant". Ha fet arribar una carta a Drets Socials i Inclusió per exigir una resposta "estructural i urgent" i demanar que es constitueixin taules de diàleg.

ASCAD ha assegurat que des de fa anys el sistema d'atenció a la dependència arrossega "deficiències estructurals" que actualment s'han tornat difícilment sostenibles. Una de les principals problemàtiques, segons l’entitat, està vinculada amb la “desactualització” que pateix el sistema de finançament. “Els mòduls de finançament públic no han estat actualitzats conforme al cost real dels serveis. A la pràctica, això ha suposat per als centres de forma continuada i des del 2009, una pèrdua de finançament acumulat superior al 21%”, ha alertat ASCAD. Ha afegit que aquesta situació vulnera la Llei de Contractes del Sector Públic, que obliga a garantir la viabilitat dels serveis contractats. A més, ha remarcat que durant el mateix període, l’IPC ha augmentat un 35,2% mentre que les tarifes només ho han fet un 14,72%.

Per altra banda, ha criticat que s’hagi reduït la jornada laboral dels professionals sense que s’hagi produït l’augment de recursos corresponent. “Això ha fet que les ràtios assistencials hagin empitjorat, el que alhora ha afectat la qualitat de l’atenció”, ha indicat ASCAD que ha estimat una pèrdua de 600.000 hores anuals d’atenció directa.

Una altra de les reivindicacions de l’entitat està vinculada amb la situació d’inseguretat jurídica que pateixen molts centres “a causa de processos d’acreditació confusos, canviants i desconnectats de la realitat assistencial”. Ha assenyalat que aquest fet “impedeix la planificació i posa en risc la continuïtat dels serveis essencials”.

També s’ha referit a l’increment generalitzat de costos (electricitat, alimentació, subministraments, personal) que s’ha produït en els darrers anys i que afectat molts centres que s’han vist abocats a tancar o renunciar a la concertació de places públiques.

En aquest sentit, ASCAD ha reclamat que el Departament de Salut assumeixi les funcions sanitàries dins de les residències, sense traslladar responsabilitats als equips residencials no formats per a aquesta tasca. L’entitat també ha denunciat l’impagament dels traspassos corresponents al mes de gener que, segons diu, posen en risc la viabilitat econòmica de molts centres.[banner-AMP_5]