Davant el creixement imparable de la població mundial i els límits del model agroalimentari actual, cada cop més experts i iniciatives coincideixen en assenyalar una solució sorprenent però prometedora: els insectes comestibles. Altament nutritius, amb un gran contingut en proteïnes, vitamines i minerals, i amb un impacte ambiental molt inferior al de la ramaderia tradicional, els insectes es perfilen com una de les alternatives més sostenibles per garantir l'alimentació global en les pròximes dècades.
A diferència de la carn de vedella, porc o pollastre, la cria d’insectes requereix molt menys espai, aigua i aliment. A més, genera menys emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i pràcticament no produeix desaprofitaments, ja que els residus generats —com els excrements— poden transformar-se en fertilitzant natural. Aquest sistema de producció vertical i de baix consum ofereix una resposta efectiva als reptes ambientals i logístics del segle XXI.
Tot i aquestes virtuts, el consum d’insectes a Europa encara desperta reticències, sobretot culturals. Per això comencen a sorgir iniciatives pedagògiques i emprenedores per acostar-los a la població.
Les primeres granges catalanes d'insectes
Un exemple pioner és la granja demostrativa que la família Schreurs, d’origen holandès, ha creat a Sant Salvador de Guardiola (Bages). Amb el suport de l’empresa social New Generation Nutrition, aquest projecte busca trencar tabús i normalitzar el consum d’invertebrats a través d’experiències educatives, tastos, tallers i assessorament a empreses. “Els insectes podrien ser els nous cargols o el nou sushi”, afirma Ruby Schreurs, una de les impulsores. A la seva granja crien cucs de farina i mostren com poden convertir-se en base d’hamburgueses, snacks o farines. A més, comparteixen coneixement sobre l’horticultura i la creació d’horts urbans, promovent un estil de vida autosuficient i ecològic.
A Catalunya, la legislació ja permet comercialitzar espècies com grills, llagostes o escarabats piloters, obrint la porta a un mercat emergent amb grans possibilitats. L’objectiu ara és canviar la percepció col·lectiva i demostrar que, a més de ser sostenibles, els insectes també poden ser saborosos, innovadors i perfectament compatibles amb la nostra cuina. La revolució alimentària del futur potser no vindrà del mar ni de la terra... sinó del món dels petits invertebrats.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta