El dol en processos d’eutanàsia i l’ús de la intel·ligència artificial per millorar la seguretat en unitats psiquiàtriques han estat els temes centrals de les beques de recerca en salut mental que la Fundació Barbosa & Petit ha concedit enguany. L’acte de lliurament, celebrat a Ca l’Arenas Centre d’Art - Museu de Mataró, va reunir un centenar de persones de la societat civil i del món acadèmic i sanitari.
La Beca Georgina Barbosa, en la seva quarta edició, ha estat atorgada a Aida Molero Arcos, doctoranda de la Universitat Autònoma de Barcelona, pel seu estudi qualitatiu sobre les experiències emocionals dels familiars de persones que han optat per l’eutanàsia. El projecte, dirigit pels doctors Eduard Moreno Gabriel i Xavier Busquet-Duran, es fonamenta en entrevistes a familiars a través de la xarxa de referents territorials d’eutanàsia i ofereix una mirada innovadora sobre la dimensió simbòlica, social i de gènere del dol.
D’altra banda, la Beca TIC en Salut Mental, en col·laboració amb la Fundació TIC Salut Social, ha reconegut el treball de Laura Miró Mezquita, realitzat com a Treball Final de Màster en Neuroenginyeria i Rehabilitació (UPC, Institut Guttmann i Institut Universitari Germans Trias i Pujol). El projecte proposa una eina digital basada en intel·ligència artificial per digitalitzar el control de riscos en unitats d’hospitalització psiquiàtrica amb portes obertes. Dirigit pel Dr. Joan Francesc Alonso López, el treball busca minimitzar les mesures coercitives i millorar l’experiència dels pacients.
- A més, es van lliurar accèssits a dos projectes prometedors.
- Un d’ells, presentat per M. Teresa Peñarrubia María (Universitat de Barcelona), estudia l’ús prolongat de benzodiazepines en atenció primària.
- L’altre, liderat per Carlos Urrutia Fuentes (Universitat Oberta de Catalunya), analitza l’acceptació de la intel·ligència artificial per detectar malestar emocional en pacients oncològics.
L’acte va comptar amb la participació de figures institucionals com la Dra. Teresa M. Petit Setó, presidenta de la Fundació; el Sr. Joan Guanyabens, director de la Fundació TIC Salut Social; la Dra. Meritxell Puyané (Tecnocampus-UPF) i el Dr. Juan José Montero, del Col·legi de Metges del Maresme. El filòsof Bernat Dedéu va oferir una reflexió sobre la vida, la mort i el valor de la recerca, i l’esdeveniment va finalitzar amb la intervenció dels tinents d’alcalde de Mataró, Miquel Àngel Vadell i Laura Seijo, i amb música en directe a càrrec d’un quintet de corda de l’Escola de Música d’El Carreró.[banner-AMP_5]
- Amb aquestes beques, la Fundació Barbosa & Petit reafirma el seu compromís amb la recerca i la innovació en salut mental, seguint el llegat del Dr. Jacint Barbosa Colomer i impulsant projectes que contribueixin al benestar i la inclusió de les persones amb trastorns mentals.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta [banner-AMP_6]