El Departament de Drets Socials i Inclusió ha fet un pas decisiu en el reforç de la xarxa pública d’atenció precoç amb la inauguració d’un nou Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) a Pineda de Mar. Aquest centre, gestionat per la Fundació ASPRONIS en concert amb la Generalitat, permetrà acostar l’atenció especialitzada a infants de fins a sis anys dels municipis de Tordera, Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna i la mateixa Pineda, que fins ara s’havien de desplaçar fins a Blanes.
La consellera Mònica Martínez Bravo, que va inaugurar el centre el passat 3 d'abril, va remarcar que “cada cop hi ha més infants i famílies que necessiten atenció precoç. Hi donarem resposta amb més recursos, més presència territorial i una millor capacitat organitzativa”. L’equipament compta amb un equip interdisciplinari de professionals en fisioteràpia, logopèdia, psicologia, treball social i neuropediatria, que ofereixen suport des dels àmbits sanitari, social i educatiu.
Amb una ampliació de 17.000 hores d’atenció concertades, aquest nou CDIAP permetrà atendre més de 350 infants cada any. Aquesta iniciativa forma part de l’estratègia del Departament per garantir un accés universal i equitatiu a serveis especialitzats des dels primers mesos de vida, amb una inversió social que pretén situar Catalunya a l’avantguarda europea en atenció a la primera infància.
L’any 2024, els 104 CDIAP de Catalunya han atès més de 52.000 infants, una xifra que s’ha multiplicat per quatre des del 2003. L’increment pressupostari d’aquest any ha arribat als 65,3 milions d’euros, amb una previsió de superar els 68 milions l’any 2025. “L’atenció precoç no és una despesa: és una inversió”, ha afirmat la consellera, destacant que actuar a temps redueix dificultats futures per a les famílies i pel sistema.
A més de la creació de nous centres, el Departament ha posat en marxa un pla d’acció amb mesures com la unificació dels criteris de llista d’espera, l’impuls d’un sistema d’informació propi i un programa formatiu per als professionals amb noves metodologies com la simulació clínica.
Els CDIAP
Els principals diagnòstics atesos als CDIAP són trastorns del desenvolupament relacionats amb la comunicació i la relació (22%, amb un 52% de diagnòstics d’autisme), trastorns de la parla i del llenguatge (21%) i del desenvolupament motor (12%). Actualment, hi treballen 1.660 professionals, amb un increment del 13% respecte a l’any anterior.[banner-AMP_5]
Amb l’obertura del nou centre de Pineda i altres tres CDIAP creats aquest 2024, la cobertura del servei ha passat de l’11,3% el 2021 a més del 14,5% aquest any. Una fita important per garantir que cap infant es quedi enrere per motius de territori, renda o recursos disponibles.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta [banner-AMP_6]