L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat la retirada immediata d’un lot del col·liri Diclofenaco Abamed, un medicament àmpliament utilitzat en oftalmologia per tractar inflamacions oculars. Aquesta decisió es pren després de detectar un defecte de qualitat greu relacionat amb la seva esterilitat, fet que ha provocat que l’alerta s’hagi classificat com de classe 1, el nivell més alt en l’escala de riscos sanitaris.
El lot afectat és el número 12, amb data de caducitat del 28 de febrer de 2026. Es presenta en format d’1 mg/ml i en caixes que contenen 30 envasos d’unidosi de 0,3 ml. Tot i que fins ara no s’han registrat incidents entre els usuaris, el defecte detectat en els estudis de estabilitat del producte suposa un risc elevat per a la salut pública, ja que podria facilitar la contaminació del producte i, per tant, provocar infeccions oculars.
El principi actiu d’aquest col·liri és el diclofenac sòdic, un antiinflamatori no esteroide (AINE) que s'utilitza habitualment per reduir la inflamació després de cirurgies oculars, com la de cataractes, o per prevenir la contracció de la pupil·la durant intervencions. També es prescriu per a la conjuntivitis crònica no infecciosa, inflamacions del segment anterior de l’ull, dolor ocular postoperatori o fotofòbia.
La fabricació del col·liri ha tingut lloc a Tunísia, a càrrec de l’empresa Unimed Laboratories, mentre que la comercialització correspon a Qualix Pharma S.L., amb seu a l’Hospitalet de Llobregat. La AEMPS ha demanat als professionals sanitaris i a les farmàcies que retirin totes les unitats del lot afectat i que les retornin pels canals habituals, a més de sol·licitar la col·laboració de les comunitats autònomes per garantir que no en quedin existències en distribució ni en punts de dispensació.
Efectes adversos
L’ús d’un col·liri amb problemes d’esterilitat pot derivar en efectes adversos com irritació, picor, enrogiment o, fins i tot, infeccions oculars greus que podrien comprometre la visió del pacient. Per això, la rapidesa en la intervenció de les autoritats sanitàries ha estat clau per evitar conseqüències majors.
Cal recordar que aquest col·liri, com qualsevol medicament, pot tenir efectes secundaris. Entre els més habituals hi ha la sensació de coïssor després de l’aplicació, i en casos més infreqüents, reaccions de hipersensibilitat com picor, fotosensibilitat o cremor. A més, en ser un producte en unidosi i sense conservants, és imprescindible llençar l’envàs immediatament després d’usar-lo i fer-ho correctament en un punt SIGRE de la farmàcia.[banner-AMP_5]
Font: www.elespanol.com
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta