Una recaptura extraordinària registrada aquest mes de juny a Malgrat de Mar ha posat el Maresme al mapa internacional del seguiment de fauna. Es tracta d’un exemplar de Miniopterus schreibersii, conegut com a ratpenat de cova, que ha estat localitzat divuit anys després del seu anellament inicial al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. La troballa ha estat possible gràcies als treballs de l’equip del Dr. Jordi Serra-Cobo i Marc López-Roig, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Tot i no superar el rècord mundial –establert per un exemplar recapturat 22 anys després al Caucas rus–, el cas registrat a Malgrat se situa entre les recaptures més longeves d’aquesta espècie arreu del món i és una de les més destacades dins l’àmbit europeu. El fet que l’animal hagi estat trobat al litoral maresmenc, a gairebé una vuitantena de quilòmetres del lloc on va ser marcat, reforça el paper del Maresme com a zona habitual de refugi estacional per a aquests quiròpters durant la primavera i l’estiu.
L’observació aporta una dada clau en el marc del projecte de seguiment de ratpenats que la Diputació impulsa des de fa anys en diversos parcs naturals, entre els quals hi ha el del Garraf, d’Olèrdola, del Foix, del Castell de Montesquiu i el de Sant Llorenç. Aquests programes a llarg termini permeten entendre millor la biologia i la demografia d’un grup d’animals tan singular com són els ratpenats.
Mines de Can Palomeres a Malgrat de Mar. Foto: MinerAtlas
Un dels mamífers petits de més longevitat
Els ratpenats són, de fet, una excepció dins el regne animal pel que fa a la seva longevitat. Malgrat tenir una mida corporal reduïda –com la de musaranyes o ratolins, que solen viure pocs anys–, alguns exemplars poden arribar a viure dècades. Aquest fenomen es deu en part a la presència de telòmers llargs, unes estructures que protegeixen l’ADN durant la divisió cel·lular i retarden l’envelliment.
La Diputació de Barcelona destaca que aquestes dades validen la importància de continuar impulsant projectes de conservació i educació ambiental centrats en els quiròpters, unes espècies clau per a l’equilibri dels ecosistemes i, alhora, altament vulnerables als canvis ambientals.
Malgrat de Mar, refugi de ratpenats
A Malgrat de Mar hi ha un autèntic refugi de ratpenats. En concret, a les antigues mines de ferro de Can Palomeres, que alberguen una de les colònies de diferents espècies d'aquest mamífer més importants del sud d'Europa. Un naturalista i dos biòlegs, Xavier Bayer, Jordi Serra i Marc López, van publicar el llibre "El tresor ecològic de les mines de Can Palomeres", que recol més de 50 anys d'estudis dels quiròpters que hi viuen. El ratpenat de cova (Miniopterus schreibersii) i el ratpenat de morro llarg (Myotis myotis) són les dues espècies més abundants en aquestes mines, segons els estudis realitzats[banner-AMP_5]
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta