Carregant...
-

V. B.

Col·lectius amb ànima teatral

Mataró celebra el Dia Internacional del Teatre, una oportunitat per donar veu a les entitats que fan de les arts escèniques l'eix de les seves accions

La pràctica teatral centra els esforços d’un ampli ventall d’entitats i associacions de la ciutat. Pujar a l’escenari és la seva motivació, ja sigui amb una missió formativa, de lleure o fins i tot terapèutica. L’Aula de Teatre, l’escola La Saca de Sala Cabañes, el col·lectiu EPMA, el grup de teatre El Tramvia del Foment, els instituts que participen a la Mostra de Teatre Juvenil o fins i tot el Casal de la gent gran del Parc tiren endavant projectes escènics propis.

Aula de Teatre



Buc insígnia de la formació teatral a Mataró. L’escola municipal d’arts escèniques compta amb més de 25 anys d’història, durant els quals prop de 3.000 alumnes han passat per les seves classes de teatre i dansa. Entre l’any 2000 i l’actualitat, el nombre d’alumnes ha crescut més del 300%, deixant petita la seva moderna seu ubicada a tocar del teatre Monumental. L’estiu passat, en motiu del seu quart de segle de vida, Nicaragua va convidar alumnes i professors de l’Aula de Teatre a representar la mítica obra d’Alfred Jarry Ubu Rey al Teatre Nacional Rubén Darío de Managua. Un grup de mataronins, entre els quals es trobava el dramaturg Carles Maicas, va impulsar el projecte a Mataró, orfe de pedagogia teatral.

Els instituts i la Mostra de Teatre Juvenil



La Mostra de Teatre Juvenil, organitzada per l’IMAC, celebra aquest 2010 el seu desè aniversari. Una iniciativa participada per alumnes tots els Instituts de la ciutat, amb la col·laboració d’un destacat actor, director o dramaturg, que acaben representant una obra al Monumental. Un d’ells és l’IES Pla d’en Boet. “El teatre pedagògicament és fantàstic perquè et permet treballar molts àmbits”, explica la cap d’estudis del centre, Elvira Carrión. Llengua, moviment, dicció, memorització, treball en grup i fins i tot millora de l’autoestima. A més de participar un any més en la propera Mostra de Teatre, un grup d’alumnes del Pla d’en Boet participarà aquest 2010 en el programa europeu Comenius. Faran un intercanvi amb els alumnes d’un institut d’Ahrensburg (Alemanya), ciutat on hi representaran el clàssic Romeo & Julieta en anglès.

El Tramvia del Foment



El grup de teatre El Tramvia del Foment Mataroní és un col·lectiu de teatre amateur nascut l’any 1975. Era la secció teatral de l’Esplai Xaloc. Els nens i nenes que l’integraven, en fer-se grans, van voler seguir fent teatre i van fundar El Tramvia. Actualment el formen una desena de persones que presenten una obra teatral cada any. Quim Buquet, un dels seus integrants, explica que formen part de la Federació de grups de teatre amateur de Catalunya, cosa que els permet portar els seus muntatges arreu del país i alhora atreure’n de fora a l’escenari del Foment. Els muntatges no compten amb un director fix, ja que els membres del grup van fent rotació. La temàtica de les obres, d’autors nacionals o estrangers, varia molt, des de l’humor al suspens.

Col·lectiu de teatre EPMA




EPMA va néixer en el sí de les escoles parroquials de Maria Auxiliadora, al barri de Cerdanyola, com a escola de teatre per als infants. Actualment el col·lectiu és independent que, des de fa quatre anys, ha ampliat el seu radi d’activitats més enllà de les fronteres del barri i a nous àmbits com ara exposicions, activitats esportives, festivals de poesia o la solidaritat (han liderat, per exemple, l’exitosa caminada popular contra l’alzheimer). El teatre, però, segueix sent un cavall de batalla important. Ara presenten ‘Hola Federico’, que presentaran aquest cap de setmana a l’auditori de l’IES Miquel Biada, el seu escenari habitual. Juan Antonio Ciller, un dels coordinadors de l’activitat, desitja que de cara al futur puguin comptar “amb més espai” per treballar i representar les obres

La Saca



Amb l’esperança d’oferir una sòlida formació teatral i humana als més petits, Sala Cabañes va obrir ara fa 10 anys l’escola de teatre La Saca, que complementa l’Aula de Teatre com a espai formatiu per a infants i joves en arts escèniques. Des de llavors s’ha convertit en una bona cantera de la sala del Centre Catòlic, l’entitat que porta Els Pastorets per bandera i que des de sempre és el gran actiu en el teatre amateur de la ciutat. De la Sala n’han sortit actors de la talla de Boris Ruiz, Albert Triola o Montse Vellvehí, entre molts altres. L’entitat, però, ha volgut cuidar més un aspecte fonamental com és la formació continuada, més enllà de cursos esporàdics.

El Casal de la gent gran del Parc



El Grup d’Esbarjo del Casal de la gent gran del Parc de Mataró és una secció teatral creada el mes de setembre passat. Des de llavors ja han representat dues obres (Don Juan Tenorio i Els Pastorets) i ara ja van cap a una tercera, La Passió, que estrenaran el dimecres, dia 31, a les 6 de la tarda al propi Casal. En aquest cas han aconseguit fins i tot que hi col·laborin els Armats. “Ens fem els decorats nosaltres mateixos, a l’escenari que tenim ens hi han posat un teló i tot”, explica Anna Rovira, directora del grup. A La Passió hi participen més de 30 persones, i han creat el vestuari, la música i tot el que rodeja l’espectacle.