L’Escola El Turó de Mataró celebra el seu 50è aniversari. Aquest centre d’educació infantil, primària i secundària es troba ubicat a cavall dels barris de Cerdanyola i de La Llàntia, en una de les zones més costerudes de la ciutat, que durant els anys 50 i 60 es van anar poblant ràpidament de nous mataronins vinguts, en la seva majoria, de les onades migratòries del sud de l’Estat espanyol. Va ser en aquell context, l’any 1968, a les acaballes del Franquisme però amb el règim encara plenament establert, quan Eduard Trens i Elisa Colomer va decidir fundar el centre.
Els Trens-Colomer eren una família compromesa amb la realitat social del seu entorn, decidida a canviar-la i a millorar-la a través de l’educació. I l’escola El Turó va ser el vehicle amb el qual es van proposar aconseguir-ho, treballant de manera incansable per fer-ho realitat. Durant aquestes cinc dècades l’escola ha mantingut la mateixa seu i també els mateixos principis i compromisos, malgrat la lògica evolució i els canvis socials viscuts durant aquest mig segle. L’ideari de l’escola es basa en la catalanitat, aconfessionalitat, acolliment, atenció a la diversitat, valors democràtics i pluralisme ideològic.
Un recorregut apassionant per la història de la ciutat i del país a través de l’escola, que aquests dies, i fins al 10 de març, es pot resseguir en una exposició a l’Ateneu de la Fundació Iluro. ‘El Turó. 50 anys aprenent junts’ mostra a la ciutat de Mataró quin va ser l’origen de l’escola, com ha evolucionat, quins són els seus trets distintius i cap a on enfoca el seu futur pedagògic i metodològic. Una exposició molt ben presentada, on els plafons informatius i les fotografies s’acompanyen de diversos elements, com ara les figures de la colla gegantera Carretero, que té com a emblema el gegant que representa l’antic conserge de l’escola, Ciriaco Carretero.
A l’exposició s’hi pot resseguir el naixement de l’escola, iniciatives com la seva adhesió des dels inicis a la immersió lingüística, la celebració dels Jocs Florals (que hi tenen lloc des de 1979 i són un dels jocs florals escolars més antics de Catalunya), els mètodes d’aprenentatge, l’ensenyament d’idiomes o el foment de la creativitat entre els alumnes. També hi ha una part dedicada exclusivament a la música perquè és un element vertebrador que forma part del dia a dia del centre. El professor de música, Mickey de los Reyes, ha creat la cançó “Creix al Turó” especialment pera aquest 50è aniversari, amb lletra dels professors Berta Bayo i l’Ivan Moldes. "Aquesta cançó parla de qui som, d’on estem i de tot el que pots fer i gaudir a la nostra escola i l’hem pogut gravar en un estudi de so gràcies a la col·laboració desinteressada de molts músics professionals", expliquen des del centre.
Segons els responsables d'El Turó, l'exposició té com a objectius "fer saber a tothom que no ens conegui qui som i què poden trobar a l’Escola El Turó", i alhora "despertar els records i les emocions de tots aquells que han passat d’una manera o d’una altra pel nostre centre". En 50 anys hi ha moltíssimes històries per explicar i considerenque l’exposició pot ser un bon punt de retrobament per tots aquells que fa anys que no es veuen.[banner-AMP_5]
Més enllà de l’exposició, al llarg del curs s’han preparat activitats de tota mena per celebrar aquest 50è aniversari, que involucraran tota la comunitat educativa: exalumnes, professorat d’ara i d’abans, famílies, alumnat, etc. Es farà, entre d’altres coses, trobada gegantera, una caminada solidària i es clourà l’any de celebració amb un sopar de final de curs obert a tots aquells que hagin estat vinculats a l’Escola.[banner-AMP_6]