Carregant...
Interior de Santa maria del Mar

V. B.

Els monogràfics de Can Palauet dediquen quatre sessions al gòtic català

Mercè Riera, llicenciada en Història de l'Art, protagonitza les conferències que parlaran de l'arquitectura, la pintura i l'escultura gòtica

Mercè Riera, llicenciada en Història de l’Art, serà l’encarregada de conduir un nou cicle monogràfic a Can Palauet, organitzat per l’Institut Municipal d’Educació i dedicat en aquesta ocasió al gòtic català. Riera oferirà quatre sessions, entre el 20 de gener i el 10 de febrer, en què analitzarà els diferents testimonis que ha deixat al país el gòtic, l’estil genuïnament urbà i refinat que va definir el període de màxim esplendor de la Corona d’Aragó.

La primera sessió, el dimarts dia 20, porta per títol “De l’hegemonia de l’arquitectura religiosa a l’esplendor de l’arquitectura civil”. Una porta d’introducció a aquest període arquitectònic, en què s’analitzarà les grans esglésies i catedrals de Girona, Manresa, Tortosa i Mallorca, fins als palaus, llotges i hospitals dels nous contextos ciutadans, relacionats amb els usos civils. En les següents cites, l’experta en Història de l’Art s’allunyarà de l’arquitectura per oferir dues sessions dedicades a la pintura gòtica. Aquest estil va deixar enrere els grans cicles de pintura mural propis del romànic per passar a la pintura sobre taula. Catalunya va comptar amb mestres tan destacats com Ferrer i Arnau Bassa, Ramon Destorrents i els germans Serra, i el retaule va esdevenir la peça fonamental. Però també van destacar els vitralls, el brodat, l’esmalt i els llibres il·lustrats, que eren consumits principalment per la cort, la noblesa, l’església i també la burgesia emergent.

La darrera conferència de Riera, el 10 de febrer, versarà sobre l’escultura i les arts de l’objecte. En l’etapa gòtica, l’escultura s’associa sovint als elements arquitectònics, desenvolupant-se en portalades i façanes o en cadirats de cor. Alguns dels millors extemples son les tombes reials de Poblet, la façana del Palau de la Generalitat o el cor de la Catedral de Barcelona. L’IME és l’organitzador d’aquest cicle, que està gestionat pel col·lectiu Tè de Tertúlia i compta amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Acció Cultural. El preu per sessió és de 4 euros, i les inscripcions es poden realitzar a la seu de l’IME o, en cas d’haver-hi places disponibles, a Can Palauet a l’inici de cada sessió.

Etiquetes: