Carregant...
-

V. B.

La proposta de C’s de cooficialitat lingüística tensa el ple i el govern

L'executiu sociovergent es divideix en la votació d'una esmena a la totalitat i la CUP titlla els socialistes de botiflers i miserables

Ciutadans (C’s) va veure rebutjada ahir dijous al Ple de maig la seva proposta de resolució que reclamava la cooficialitat de català i castellà a l’Ajuntament. Però amb la seva moció va aconseguir dividir el govern municipal, amb PSC i CiU votant finalment per separat una esmena a la totalitat que havien de presentar conjuntament, i tensar el ple fins a límits insospitats. La CUP va titllar els socialistes de ‘miserables’ i ‘botiflers’ per, segons ells, plegar-se al bilingüisme, i el seu portaveu, Juli Cuéllar, es va negar a retirar els qualificatius malgrat la insistència de l’alcalde, David Bote, i la indignació dels regidors del PSC. Unes 150 persones, convocades per entitats en defensa de la llengua catalana, s’havien manifestat unes hores abans davant l’Ajuntament en protesta per la proposta de C’s, i també van fer sentir la seva veu al ple durant el tens debat.

Molts dels grups municipals, així com els representants d’Òmnium i de la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua), van acusar en les seves intervencions al Ple a C’s de voler crear amb aquesta mena de mocions un conflicte lingüístic “inexistent” que busca soscavar la “convivència” i la “cohesió” del país. I tots ells van tenir l’oportunitat de veure com la citada cohesió s’esquerdava profundament al mateix Saló de Plens de l’Ajuntament en el debat sobre usos i models lingüístics que es va despendre de la citada moció. C’s va demanar al Ple que “s’adeqüi el reglament d’usos lingüístics de l’Ajuntament perquè el català i el castellà estiguin en igualtat de condicions”, per tal d’evitar “cap discriminació per l’ús de qualsevol de les dues llengües”.

La majoria de grups van coincidir en respondre que el reglament, en vigor de 1996, se cenyeix escrupolosament a la legalitat vigent. Però enlloc d’acabar el debat aquí, els dos partits de govern, PSC i CiU, es van embolicar en presentar una esmena a la totalitat que no només no va aconseguir cap suport, sinó que va veure com els convergents abandonaven el vaixell a mig camí per deixar-hi sols als socialistes.

Esmena al a totalitat
PSC i CiU, els dos socis de govern, van presentar un text consensuat, redactat en les hores prèvies del Ple pel regidor socialista Juan Carlos Jerez i la convergent Núria Calpe. El text proclamava la “plena vigència” del reglament d’usos lingüístics de l’Ajuntament segons el que marca l’Estatut i la Llei 7/1983 de Normalització Lingüística, que estableixen el català com a llengua pròpia del país i d’ús normal a les administracions públiques. Però entre els acords que proposava l’esmena a la totalitat, hi figuraven que Mataró passés a disposar de la normativa municipal i de les pàgines webs oficials de l’Ajuntament en “les dues llengües oficials”, és a dir català i també en castellà. 

'Botiflers i miserables'
El primer tinent d’Alcalde, Joaquim Fernàndez, va defensar que havien volgut abordar el debat “des de la perspectiva de l’administració local”, però en veure com estava sent el debat al Ple, va dir que havia derivat en “una qüestió ideològica” i va anunciar que el seu grup es retirava de l’esmena a la totalitat. Aquesta deriva ideològica havia arribat al cim minuts abans amb la intervenció de Juli Cuéllar. El portaveu de la CUP va assegurar que “no volem acabar com a Lleida o Tarragona on els governs [liderats pel PSC amb pactes amb C’s] han assimilat tesis bilingüistes que separen comunitats per raons d’origen i de llengua”. Va considerar que els socialistes eren “miserables per fer servir la llengua com a moneda de canvi “per una poltrona”. “Trencar la convivència per un grapat de vots té un nom: botiflers”, va dir. 

“Botifler ho serà vostè” va respondre d’immediat el regidor socialista Miquel Àngel Vadell, sense atendre a torns de rèplica. L’alcalde va intervenir per reclamar a Cuéllar en diveses ocasions que reiterés els qualificatius, però aquest no ho va fer. “És una apreciació política, la llibertat d'expressió es això”, li va respondre.

Solitud
Més endavant, Bote va dirigir-se al conjunt del Saló de Plens, inclosos els manifestants de les diverses entitats que brandaven cartells a favor del català. “Per pensar lleugerament diferent hem estat batejats de botiflers i miserables, si s’imaginessin el respecte que sento per als seus cartells plorarien per entendre la solitud que ara mateix sento”, va etzibar. Una solitud que es va posar de manifest en el propi ple. El mateix soci de govern va deixar els regidors del PSC sol votant a favor de l’esmena a la totalitat, i tampoc va sortir en defensa dels socialistes davant dels qualificatius dels que havien estat objecte des de les cadires de la CUP.  Pel que fa a la resta de partits, C’s, PP i PxC van defensar el bilingüisme mentre ERC, VOLEM i ICV-EUiA van reiterar que el reglament d’ús de la llengua catalana és plenament legal. 

Etiquetes: