Carregant...
Un dels fanals semafòrics a la platja de Sant Simó de Mataró

Redacció / ACN

Mataró, pioner en un nou sistema per alertar de les condicions de bany en platges sense vigilant

La platja de Sant Simó comptarà amb un nou fanal connectat a una boia intel·ligent que transmet en temps real informació sobre l'estat de la mar

Protecció Civil està provant uns nous fanals connectats a boies intel·ligents que transmeten en temps real informació sobre l'estat de la mar. En funció de les dades que arriben, els aparells s'encenen de diferents colors, seguint el mateix codi semafòric que les tradicionals banderes (verd, groc o vermell) per informar els usuaris de les condicions de bany en cada moment. L'enginy està pensat per a cales i platges sense vigilància, però també poden servir per informar els banyistes de platges urbanes fora de l'horari del servei de salvament i socorrisme. El primer fanal semafòric s'instal·larà a la platja de Sant Simó de Mataró, en un tram sense vigilància, a l'extrem nord de la ciutat.

La cap del servei de gestió d'emergències de Protecció Civil, Montse Font, ha explicat a l'ACN que tot i que el sistema permet múltiples aplicacions, en el seu orígen està pensat principalment per a platges o cales aïllades o de difícil accés, ja que permet tenir informació permanent sobre l'estat de la mar.

"Quan sabem que hi ha cales sense vigilància amb un volum important de gent, calia fer la inversió amb tecnologia que garaís la seguretat dels banyistes", ha assegurat Font. És el cas de la 'nova' platja de Sant Simó de Mataró, que s'ha creat darrerament pels temporals de mar i que ja l'últim estiu ha estat molt freqüentada.

Xavier Benet, tècnic de Protecció Civil de l'Ajuntament de Mataró, ha detallat que els nous fanals donaran servei a una "nova realitat" a la ciutat per aquests canvis en la configuració del litoral que han provocat els temporals. "Al perdre platja a Callao, la mateixa gent s'ha desplaçat a Sant Simó", ha explicat.

A banda, però, el sistema també es pot utilitzar en platges urbanes on sí hi ha vigilància, amb l'objectiu d'oferir una visibilitat molt superior al de les tradicionals banderes. Els ajuntaments, a més, podran fer encendre els fanals en horaris diferents als del servei de salvament per ampliar les hores d'informació als banyistes.

Moisés Cruanyes, gerent de l'empresa Ona Safe & Clean que ha desenvolupat el sistema, explica que el color del fanal es determina per un seguit de variables, com l'alçada de les onades i la seva direcció o la temperatura de l'aigua. Tot i això, està previst que els socorristes ho puguin modificar si entren en joc altres variables, com la presència de meduses o la contaminació de l'aigua.

Els fanals semafòrics representen la segona fase d'un projecte molt més ampli iniciat ja l'estiu passat amb la instal·lació de les boies intel·ligents en tres platges de Cambrils, Roses i Mataró. Un cop testat el seu funcionament s'ha optat per donar un primer ús pràctic a aquesta informació.