Mataró procura millorar la netedat de la via pública i el sistema de recollida de brossa des de fa anys i, alhora, l'Ajuntament és conscient que hi ha marge de millora i necessitat de millorar. Entrant a 2025, aviat farà mig any, va anunciar un ambiciós pla de xoc per abordar el problema dels contenidors desbordats i millorar la neteja dels carrers, amb una inversió total de 650.000 euros però alhora els responsables polítics sempre han assenyalat la renovació del contracte de la brossa com el moment clau en el que s'haurà de produir un punt d'inflexió.
- El contracte de la brossa i la neteja és el més important de tots els de l’Ajuntament de Mataró i alhora és una concessió amb un llarg historial de problemes de seguiments i disfuncions de servei amb la concessionària de sempre, FCC.
La clau és definir el nou contracte
L’Ajuntament de Mataró ha obert un procés participatiu per començar a definir el futur contracte del servei de neteja viària i gestió de residus, que entrarà en vigor a partir del juny de 2026. Aquest procés representa una oportunitat única per a la ciutadania de fer sentir la seva veu en un àmbit que sovint genera malestar o insatisfacció, com ho són la neteja de l’espai públic o el funcionament dels contenidors i la recollida de residus. Amb l’objectiu d’impulsar "una ciutat més neta, ordenada i compromesa amb els principis de l’economia circular" el consistori vol comptar amb les opinions i propostes dels veïns i veïnes des del primer moment.
- Sovint, les percepcions sobre el servei de neteja són crítiques, ja sigui per la presència de residus a la via pública, l’estat dels contenidors o la complexitat de la recollida selectiva.
- Aquesta és l’oportunitat per canalitzar aquestes inquietuds de manera constructiva i incidir en un contracte que marcarà el funcionament del servei durant anys.
El procés participatiu inclou dues vies. D’una banda, ja és possible fer aportacions a través de la plataforma Decidim Mataró, que permet una participació virtual oberta a tothom. D’altra banda, el 29 de maig es farà una sessió participativa presencial a l’Espai Mataró Connecta (pl. de la Muralla, 21), amb dos torns horaris: a les 15 h i a les 18 h. Les persones assistents —fins a 80 per sessió— podran debatre en taules de treball sobre diferents àmbits: neteja de l’espai públic, recollida selectiva, deixalleries i recollida comercial.
Amb aquest procés, la ciutadania no només pot opinar, sinó contribuir activament a definir un model de ciutat més net i sostenible. És el moment, si es vol, de passar de la queixa a la proposta.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta [banner-AMP_5]