Mataró va tancar el 2024 amb un total de 42 nous habitatges de protecció oficial (HPO), una xifra que suposa un salt endavant tot i que no aconsegueixi pal·liar els problemes d'accés a l’habitatge en una ciutat on el mercat privat deixa fora moltes famílies. Tot i això, des del consistori es defensa que les eines que s'han desplegat han començat a donar fruits, com és el cas de la reserva obligada del 30% de pisos protegits en noves promocions.
Aquesta mesura, aprovada inicialment pel Ple municipal el setembre de 2023 i validada per la Comissió territorial d’Urbanisme de l’Arc metropolità de Barcelona al desembre, es va començar a aplicar de manera efectiva el 2024. El seu funcionament és clar: obliga a reservar el 30% del sostre residencial a habitatge protegit en aquelles noves construccions, ampliacions o rehabilitacions situades en sòl urbà consolidat, amb una edificabilitat superior als 600 m².
Primers resultats: 11 pisos gràcies a la nova normativa
Gràcies a aquesta regulació, el 2024 es van generar 11 habitatges protegits en projectes d’obra nova encara no construïts, repartits entre el carrer Sant Cugat (3), Llauder (4) i Tres Tombs (4). Aquesta xifra representa el 26% dels HPO totals del 2024, i supera lleugerament les estimacions inicials, que preveien entre 8 i 9 habitatges anuals com a mitjana.
La mesura s’inspira en polítiques d’altres municipis com Barcelona i busca complir els objectius marcats al Pla Local d’Habitatge, que apunten a assolir un 15% d’habitatge destinat a polítiques socials. En total, el municipi té identificat un potencial per a fins a 1.352 habitatges de protecció oficial en diversos solars i sectors, segons dades de l'anterior mandat.
Recreació de l'interior d'una de les promocions d'habitatge de lloguer social a Mataró. Fotos: Generalitat
Un pas endavant, tot i que encara insuficient
Malgrat els esforços, la xifra de 42 nous habitatges protegits al llarg de tot un any evidencia la limitació de les polítiques actuals davant una crisi d’habitatge estructural, ja que caldrien més eines, inversió i col·laboració amb altres administracions per garantir un parc de pisos assequible suficient. La Generalitat, per exemple, ha tingut molts problemes per construir habitatge social a Mataró, després de la promoció fallida de la Torre del Cogoll, i amb projectes previstos que acumulen endarreriments, com els de la Ronda Barceló.
L’Ajuntament, però, posa en valor l’entrada en vigor de la reserva del 30%, i apunta que la seva efectivitat variarà segons la dimensió de les promocions que es desenvolupin en els propers anys. "Encara que el volum inicial és modest, representa una eina útil per garantir una oferta mínima d’habitatge assequible dins del teixit urbà existent, ja que es generen nous habitatges protegits on abans no hi havia cap obligació de construir-los",a ssenyala el consistori. [banner-AMP_5]
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta