L’ofensiva aranzelària de Donald Trump ha sacsejat els mercats globals i pot tenir conseqüències especialment preocupants per a comarques com el Maresme. Amb un teixit productiu basat en petites i mitjanes empreses, la comarca afronta aquesta nova crisi amb la fatiga acumulada per altres impactes recents: pandèmia, crisi energètica, guerra a Ucraïna i problemes de subministrament.
“Som pimes, moltes de franja baixa, i no tenim un pulmó econòmic prou fort per aguantar una altra crisi ara mateix”, adverteix Marta García Escandell, directora executiva de la FAGEM, la patronal del Maresme. Segons ella, moltes empreses encara estan pagant els crèdits ICO del COVID i encadenant una crisi rere una altra “sense temps per recuperar-se”.
Marta García Escandell (dreta) amb l'anterior presidenta de la FAGEM, Roser Moré. Foto: R.Gallofré
Una crisi que s’encomana per diverses vies
Tot i que només un 15% de les exportacions catalanes van directament als Estats Units, la resta —principalment dirigides a Europa— també poden veure’s afectades per l’impacte en països com Alemanya o Itàlia, que sí tenen un pes important al mercat nord-americà. “Nosaltres venem a aquests països perquè ells venen als EUA. Si allà cauen les vendes, nosaltres també en sortim perjudicats”, alerta Escandell.
Els aranzels decretats per Trump imposen un gravamen del 20% a la Unió Europea i arriben al 25% en sectors com l’automoció. Tot plegat genera un escenari d’“incertesa i paràlisi”, segons la responsable de la FAGEM, que destaca que “les borses estan trontollant i tot es congela”.
La DO d'Alella, del sector vínícola, que pot veure's afectat
Sectors del Maresme en alerta
La FAGEM ha començat a recollir novament informació directa de les empreses del territori per quantificar l’abast real de l’impacte. Alguns sectors com el cosmètic o el vinícola, amb presència a Mataró i la DO Alella, ja han manifestat preocupació. També s’assenyala el sector de la construcció, per l’afectació dels aranzels sobre l’acer, tot i que de moment no hi ha resposta clara des del gremi.
Encara és aviat per saber si el sector tèxtil —un dels històrics del Maresme— patirà de forma directa o si, com apunten algunes anàlisis, podria beneficiar-se’n parcialment per un efecte de desplaçament del comerç des de la Xina, que ha estat molt penalitzada. “És un joc de caramboles molt inestable, millor anar partit a partit i observar què acaba passant”, admet Escandell.[banner-AMP_5]
Desconcert a les duanes i mesures en estudi
Un altre dels problemes immediats és la incertesa en la gestió dels aranzels. Les duanes nord-americanes no tenen clars els criteris, hi ha més de 30 pàgines de productes afectats i moltes variables en joc, com els aranzels ja vigents, els percentatges per origen o l’impacte indirecte sobre cadenes de subministrament.
Mentrestant, tant el govern espanyol com la Generalitat han anunciat línies de finançament i altres mesures per alleugerir l’impacte, però des de FAGEM es reclama concreció i rapidesa: “Cal veure com s’implementen, ho seguim dia a dia”, expliquen.[banner-AMP_6]
La indústria i el sector textil poden patir-ne les conseqüències
Crida al diàleg i a la unitat política
La patronal comarcal alerta que el context econòmic pot empitjorar si no hi ha un avenç decidit en el diàleg internacional. “Si no s’avança en el diàleg, entrem en una situació de crisi important”, adverteix Escandell, que també reclama que a Catalunya es tanquin els pressupostos i es destinin recursos clars a suportar el teixit empresarial. Finalment, insisteix en la necessitat d’una resposta europea coordinada. "És en aquest nivell on creiem que s'ha d'actuar perquè tota Europa es veu afectada pràcticament per igual". [banner-AMP_7]
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta