Carregant...
La guia definitiva per estalviar

Redacció / ACN

El benestar financer: què és i com es pot aconseguir?

Pots tenir un bon sou i mala salut financera. La clau està en el fons d'emergència i en la capacitat d'estalvi.

 

Les dificultats econòmiques són una de les principals causes d’estrès en la societat actual. A més de generar ansietat, els problemes financers poden afectar les nostres relacions personals i la salut mental. En aquest context, el concepte de benestar financer està guanyant cada vegada més rellevància. Però, què significa exactament aquest terme i com podem millorar-lo?

Definició del benestar financer

Segons Roberto España, cap de la Divisió d’Educació Financera del Banc d’Espanya, el benestar financer es pot definir com “l’estat en què una persona és capaç de gestionar les seves necessitats i obligacions financeres, fer front a xocs imprevistos i situacions de dificultat, perseguir les seves aspiracions i planificar el futur amb optimisme i proactivitat, de manera que es senti satisfet i segur respecte a les seves finances i al seu futur". Aquesta definició va ser compartida en el programa Economia de butxaca emès el 23 de febrer de 2025.

El mateix expert remarca que el benestar financer no és un concepte absolut ni aplicable de la mateixa manera a totes les persones. Factors com l’aversió o la inclinació al risc, el control del consum, la impulsivitat i les preferències individuals fan que dues persones amb el mateix nivell d’ingressos puguin tenir una salut financera molt diferent.

A més, tenir un salari elevat no garanteix el benestar financer, així com tampoc tenir uns ingressos baixos implica una situació financera precària. “En el benestar financer d’un individu influeixen moltes altres circumstàncies. No és tan senzill com mesurar els recursos que tenim”, assenyala España.

La importància de la planificació financera

Un dels aspectes clau per assolir el benestar financer és la planificació econòmica. Però, abans de fer un pla, el primer pas és prendre consciència de la nostra situació financera. Segons Roberto España, aquest procés comença amb una premissa bàsica: “Per deixar de preocupar-te, t’has d’ocupar”. És a dir, cal dedicar temps a organitzar els nostres diners.

En aquest sentit, la planificació financera passa per tenir clar el nivell d’ingressos, ajustar les despeses en funció d’aquests i incorporar l’estalvi com una rutina. “L’estalvi s’hauria de considerar com una despesa fixa. Quan rebem la nòmina, hauríem d’apartar una part per a l’estalvi”, recomana l’expert. Aquest hàbit és el que ens permetrà tenir control sobre les nostres finances i reduir la incertesa.[banner-AMP_5]

Regles generals per a un bon benestar financer

Encara que cada persona té unes necessitats i objectius diferents, hi ha algunes pautes generals que poden ajudar a millorar el benestar financer:

  1. Crear un fons d’emergència: És important disposar d’un estalvi que ens permeti fer front a imprevistos sense haver de recórrer a préstecs o endeutament.

  2. Planificar les despeses: Conèixer els ingressos i les despeses permet fer ajustos i evitar problemes futurs.

  3. Estalviar de manera constant: Incorporar l’estalvi com un hàbit i considerar-lo una part fixa del pressupost.

  4. Evitar deutes innecessaris: No assumir préstecs que no es puguin pagar còmodament i prioritzar el pagament dels deutes existents.

  5. Establir objectius financers: Definir metes a curt, mitjà i llarg termini, com la compra d’un habitatge, un viatge o la jubilació.

Per últim, Roberto España destaca que cada persona ha de trobar el seu propi camí cap al benestar financer. “Per mi, l’ordre ideal seria construir un coixí per a imprevistos i, després, començar a somiar. L’estalvi és el primer pas per aconseguir els nostres somnis, ja sigui per a l’entrada d’un pis, un viatge o un caprici personal”, conclou.[banner-AMP_6]