Durant segles, la societat patriarcal ha assignat a les dones la major part de les tasques domèstiques i de cura, independentment de la seva càrrega laboral fora de casa. Malgrat els avanços en matèria d’igualtat, encara avui les dones dediquen, de mitjana, el doble de temps que els homes a aquestes tasques, segons dades de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere.
Crear una llar igualitària no només és una qüestió de justícia social, sinó que també beneficia totes les persones que hi conviuen, reduint l’estrès, promovent la corresponsabilitat i fomentant un ambient més harmoniós i equitatiu. Però, com aconseguir-ho?
01
Repartir les tasques de manera justa. Les feines domèstiques i de cura no tenen gènere. Per això, és fonamental distribuir-les equitativament entre totes les persones que conviuen a la llar, independentment del seu sexe o edat. Una bona eina és fer una llista de totes les tasques (neteja, cuina, compra, cura de fills o persones grans, gestió de factures, etc.) i repartir-les de manera equilibrada, evitant que recaiguin sistemàticament en una sola persona.
02
Educar en la corresponsabilitat des de petits. Per trencar amb els estereotips de gènere, és essencial que els infants creixin en un ambient on es normalitzi la igualtat de responsabilitats. Implicar-los en tasques adaptades a la seva edat i evitar frases com “això ho fa la mare” o “ajuda a la mare a netejar” contribueix a un canvi de mentalitat que es mantindrà a llarg termini.
03
Espais dissenyats per a tothom. L’arquitectura i el disseny de la llar també poden influir en la igualtat. Espais de treball compartits a casa, cuines obertes on tothom pugui participar en la preparació dels àpats o banys pensats per a facilitar la higiene de tota la família són exemples de com una llar pot fomentar la implicació de tots els seus membres.
04
Desmuntar el mite de la ‘doble jornada’ femenina. Encara avui, moltes dones treballadores assumeixen una doble jornada: la feina remunerada i la feina domèstica. Això genera una sobrecàrrega que impacta directament en el seu benestar. És responsabilitat de tothom canviar aquesta dinàmica, establint horaris compartits i assegurant que cada persona assumeixi la seva part sense excuses.
05
Renunciar a la idea de la perfecció. Sovint, el pes de la gestió domèstica recau en les dones perquè s’espera que tot estigui impecable i sota control. Aprendre a compartir la responsabilitat també significa acceptar diferents maneres de fer les coses i alliberar-se de l’exigència de perfecció, delegant sense sentir culpa.[banner-AMP_5]
Una llar igualitària no només promou la justícia de gènere, sinó que millora la qualitat de vida de tothom. Quan les tasques es reparteixen de manera equitativa, es guanya temps per a activitats compartides, relacions més sanes i una convivència més equilibrada i feliç. La igualtat comença a casa, i el canvi està a les nostres mans.[banner-AMP_6]
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta