Mataró tornarà a ser l’epicentre del debat sobre la gestió de residus i l’economia circular amb la celebració, els dies 20 i 21 de maig, de la vuitena edició del Recuwaste, el congrés internacional promogut per Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme. L’esdeveniment reunirà al TecnoCampus més de 600 professionals i 60 ponents d’àmbit nacional i internacional, en una trobada que combinarà reflexió estratègica, transferència de coneixement i propostes pràctiques aplicables al món local.
Sota el lema “Residus, economia circular i transició energètica: trilema o cercle virtuós?”, Recuwaste 2025 plantejarà cinc grans eixos de debat: l’ús eficient dels recursos, la transició energètica, la transformació ecològica de l’economia, la digitalització i el paper clau de les administracions locals.
“Recuwaste és una iniciativa robusta, consolidada i ambiciosa dins el calendari català de la gestió de residus i l’economia circular”, va destacar David Bote, alcalde de Mataró i president de Maresme Circular, en la presentació de congrés ahir dimecres, dia 14. Bote va remarcar que el congrés situa Mataró com un “pol d’innovació i sostenibilitat”, en una ciutat que, segons va dir, ha fet una aposta decidida per anticipar-se als grans reptes en àmbits com l’aigua, els residus i la sostenibilitat urbana. També va subratllar el caràcter transversal del congrés, que esdevé “un punt de trobada entre món empresarial, ciutadania i administracions”, i va advertir que “hem de fer més amb menys per garantir el nostre model de vida”.
Un dels moments destacats de Recuwaste 2025 serà la presentació del Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Residus de Catalunya 2030. També s’hi podrà veure una exposició de maquinària tecnològica d’última generació, fer una visita al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme amb una experiència immersiva en realitat virtual, i assistir al lliurament del Premi Alfonso Maíllo al projecte més innovador en gestió de residus.
La inauguració oficial estarà protagonitzada per un diàleg entre Heike Freire, referent internacional en pedagogia verda, i Carlos Taibo, expert en decreixement, moderats per la periodista ambiental Maria Josep Picó.
El Recuwaste 2023. Foto: R.Gallofré
Un canvi de paradigma inajornable
Segons el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Albert Planell, Recuwaste arriba “en un moment de canvi de paradigma” on la Unió Europea marca directrius molt clares: “No ens podem permetre malgastar ni un sol recurs”, va advertir, recordant que actualment Catalunya exporta prop de dos milions de tones de residus que haurien de ser recuperats i reutilitzats al territori.
“Estem en un 40 o 41% de reciclatge, però l’objectiu europeu és arribar al 65% el 2035”, va explicar Planell, que va xifrar en 2,5 punts anuals l’increment que cal assolir per complir la directiva. “Això passa per allargar la vida útil dels materials i fomentar molt més la reutilització”, va afegir, citant com a exemple d’iniciativa a seguir el Parc Circular del Maresme.[banner-AMP_5]
Des de la Diputació de Barcelona, Elisenda Realp, coordinadora de l’àrea d’Acció Climàtica, va defensar que el sector dels residus “ha de ser clau per fer realitat l’economia circular”, com a eina per a la descarbonització, l’estalvi d’aigua i la lluita contra el canvi climàtic. També va posar el focus en els reptes municipals, com ara el desplegament de contenidors intel·ligents tancats, l’impuls del reciclatge de tèxtil, la reconversió de deixalleries en centres d’educació ambiental, la creació de sistemes de retorn d’envasos i la implementació de taxes de residus que bonifiquin les bones pràctiques.[banner-AMP_6]
El director de Maresme Circular, Carles Salesa
Una visió estratègica i local
El director de Maresme Circular, Carles Salesa, va subratllar que el congrés arriba a la seva vuitena edició amb una trajectòria de 14 anys, marcada per una aposta pel contingut de qualitat. Segons Salesa, Recuwaste sempre ha ofert “una doble visió: una més generalista i estratègica i una altra molt centrada en les necessitats del món local”, amb una clara voluntat de “baixar al territori” i connectar amb els reptes concrets dels municipis.[banner-AMP_7]
“Residus, economia circular i transició energètica habitualment s’han gestionat de forma independent, però ara cal abordar-los de manera integrada”, va afirmar Salesa, que també va destacar el caràcter mixt del congrés, adreçat tant al sector públic com al privat.