Els Premis CRIT s'han presentat aquest dimarts 15 d’abril amb l’objectiu de reconèixer i fomentar la creació de continguts en llengua catalana a l’entorn digital. Impulsats per 3Cat, l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i la Fundació.cat, aquests nous guardons volen donar visibilitat al talent creatiu emergent que utilitza el català com a llengua vehicular a les xarxes socials.
La primera edició dels Premis CRIT se celebrarà el pròxim 20 de juny al Teatre Nacional de Catalunya i inclourà diverses categories, tant temàtiques com generals, per premiar els millors creadors i projectes que contribueixin a la difusió i normalització del català en l’àmbit digital. Els premis s’adrecen a creadors i creadores independents o projectes col·lectius que publiquin continguts majoritàriament en català. Les candidatures poden presentar-se fins al 6 de maig a través del formulari disponible al web oficial dels Premis CRIT. Es poden proposar candidatures pròpies o d’altres creadors, i no hi ha límit de categories en què participar.
Entre les categories temàtiques hi ha àmbits com Entreteniment, Informació i Actualitat, Divulgació científica, Art i Cultura, Compromís social, Esport, Llengua, Gastronomia, Humor i Estil de vida. Pel que fa a les categories generals —com Millor creador/a de l’any, Projecte més innovador o Millor campanya digital—, els finalistes seran seleccionats per l’organització i el comitè assessor format per experts del sector i entitats vinculades a la promoció del català.
Inscripcions a través del formulari dels Premis CRIT
Durant la presentació, Rosa Romà (3Cat) ha destacat la importància de garantir continguts en català per als joves a les xarxes socials. Per la seva banda, Genís Roca (Fundació .cat) ha posat l’accent en la capacitat del premi de connectar talent i consolidar una xarxa d’agents digitals. Finalment, Ramon Grau (AMIC) ha remarcat la necessitat de consolidar l’impacte dels creadors de contingut com a promotors de la llengua i cultura catalanes.
Amb aquests premis, els impulsors aspiren a potenciar el català com a llengua de creació digital de qualitat i a estimular les noves generacions perquè continuïn expressant-se en la seva llengua a les xarxes.