La mongeta del ganxet és un dels grans tresors del rebost català. Amb la seva textura suau, el gra arrodonit i un sabor fi i mantegós, aquest llegum és un imprescindible de la cuina local. La seva Denominació d’Origen Protegida (DOP Vallès-Maresme) avala no només la qualitat del producte, sinó també la seva relació amb un paisatge agrícola que combina tradició pagesa i clima mediterrani.
Històricament, la varietat del ganxet va arribar a Catalunya entre els segles XVIII i XIX, gràcies als intercanvis comercials amb Amèrica Central i les Antilles a través dels ports del Maresme, com els de Mataró o Arenys. Des de llavors, ha estat present tant a les hortes com a les taules locals. Avui, la mongeta del ganxet simbolitza la cuina de proximitat, pausada i amb arrels.
A continuació, et proposem cinc receptes amb mongetes del ganxet, des de la més tradicional fins a reinterpretacions modernes que posen en valor la seva versatilitat.
La forma de "ganxet" que la caracteritza
1. Mongetes del ganxet amb botifarra a la manera tradicional
Un clàssic de la cuina catalana, senzill i ple de sabor, on la suavitat de la mongeta es combina amb la intensitat de la botifarra rostida.
Ingredients
-
400 g de mongetes del ganxet seques
-
4 botifarres fresques
-
2 grans d’all
-
2 fulles de llorer
-
Oli d’oliva verge extra
-
Sal i pebre negre
Preparació
-
Posa les mongetes en remull la nit anterior amb aigua freda abundant.
-
L’endemà, escorre-les i cou-les amb aigua nova, les fulles de llorer i un gra d’all durant uns 90 minuts, fins que estiguin tendres.
-
Mentrestant, punxa les botifarres i rostiu-les a la planxa o paella fins que quedin daurades.
-
En una cassola, daura l’altre gra d’all laminat amb una mica d’oli i incorpora-hi les mongetes, remenant amb una mica del seu brou.
-
Serveix-les amb les botifarres al damunt i un raig d’oli cru.
Consell: acompanya amb pa torrat i un vi negre del Maresme.
Font: Elnacional.cat (Jordi Prió)
Cultiu a l'Espai Agrari de la Baixa Tordera, al Maresme. Foto Patxi Uriz Diputació de Barcelona
2. Mongetes del ganxet “de la meva terra”
Una recepta aromàtica i suau que combina mongetes, blat de moro i alfàbrega. Ideal com a primer plat o acompanyament.
Ingredients
-
300 g de mongetes del ganxet seques
-
300 g de blat de moro fresc o congelat
-
1 ceba petita picada
-
3 grans d’all (2 sencers, 1 picat)
-
1 pastanaga
-
1 fulla de llorer
-
8 fulles d’alfàbrega fresca
-
½ culleradeta de comí
-
1 culleradeta de pebre vermell dolç
-
Oli d’oliva verge extra i sal
Preparació
-
Deixa les mongetes en remull la nit anterior.
-
Cou-les amb els alls sencers, la pastanaga i el llorer durant uns 45 minuts, espantant-les amb aigua freda perquè no es trenquin.
-
Tritura el blat de moro amb una mica del brou fins a obtenir una crema fina.
-
Sofregeix la ceba i l’all picat amb oli, afegeix-hi el comí, el pebre vermell, les mongetes, el puré de blat de moro i les fulles d’alfàbrega.
-
Deixa-ho coure tot junt uns 20 minuts a foc suau.
Consell: abans de servir, afegeix un fil d’oli calent amb pebre vermell.
Font: Mataro.cat (Xef Patricio Inostroza, Restaurant Culinary)
3. Mongetes del ganxet amb cloïsses i toc mariner
Una combinació de mar i muntanya: cremositat de la mongeta amb frescor de marisc.
Ingredients
-
300 g de mongetes del ganxet seques
-
300 g de cloïsses fresques
-
1 litre de brou de peix
-
1 ceba petita
-
1 pebrot verd
-
1 pastanaga
-
3 grans d’all (2 sencers, 1 picat)
-
50 ml de vi blanc sec
-
1 fulla de llorer
-
Coriandre fresc picat
-
Oli d’oliva verge extra, sal i pebre
[banner-AMP_5]
Preparació
-
Posa les mongetes en remull la nit abans i cou-les amb alls, pastanaga i llorer durant 45 minuts, espantant tres cops amb aigua freda.
-
Obre les cloïsses amb vi blanc, reserva-les i guarda el brou.
-
Sofregeix la ceba, el pebrot i l’all picat; afegeix-hi el brou de peix i el líquid de les cloïsses. Quan bulli, incorpora les mongetes.
-
Cou tot uns 10 minuts i afegeix les cloïsses al final.
Consell: decora amb coriandre o julivert fresc.
Font: Mataro.cat (Xef Patricio Inostroza, Restaurant Culinary)
Mongetes amb cloisses. Foto: Conserves Ferrerr
4. Crema suau de mongeta del ganxet amb porro i tòfona
Elegant i cremosa, ideal com a entrant o primer plat festiu.
Ingredients
-
400 g de mongetes del ganxet cuites
-
1 porro
-
1 patata petita
-
600 ml de brou vegetal
-
Oli d’oliva, sal i tòfona (fresca o en oli)
Preparació
-
Sofregeix el porro tallat fi i la patata a daus amb una mica d’oli.
-
Afegeix el brou i cou fins que la patata sigui tendra.
-
Incorpora les mongetes i tritura fins a obtenir una crema fina.
-
Serveix amb unes gotes d’oli de tòfona i encenalls.
Consell: substitueix la tòfona per oli de romaní per una versió més econòmica.[banner-AMP_6]
Cultiu de la mongeta del Ganxet. Foto Patxi Uriz Diputació de Barcelona
5. Mongetes del ganxet amb espinacs i panses a la catalana
Una versió de les clàssiques espinacs a la catalana, amb punt dolç i cruixent.
Ingredients
-
300 g de mongetes cuites
-
250 g d’espinacs frescos
-
1 grapat de panses i un de pinyons
-
1 gra d’all, oli d’oliva i sal
Preparació
-
Torra lleugerament els pinyons en una paella amb oli i reserva.
-
Fregeix l’all picat i afegeix els espinacs fins que redueixin.
-
Incorpora les panses i les mongetes, saltant tot un parell de minuts.
-
Acaba amb els pinyons i serveix com a plat lleuger o guarnició.
Consell: afegeix botifarra o bacallà per fer-ne un plat complet.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta [banner-AMP_7]