Carregant...
La mongeta del ganxet, joia del Maresme

Redacció

5 receptes amb mongeta del ganxet, la joia gastronòmica del Maresme amb denominació d’origen

La perla blanca del Maresme que enamora xefs i pagesos i que es pot cuinar fàcilment a casa amb aquestes cinc propostes

 

La mongeta del ganxet és un dels grans tresors del rebost català. Amb la seva textura suau, el gra arrodonit i un sabor fi i mantegós, aquest llegum és un imprescindible de la cuina local. La seva Denominació d’Origen Protegida (DOP Vallès-Maresme) avala no només la qualitat del producte, sinó també la seva relació amb un paisatge agrícola que combina tradició pagesa i clima mediterrani.

Històricament, la varietat del ganxet va arribar a Catalunya entre els segles XVIII i XIX, gràcies als intercanvis comercials amb Amèrica Central i les Antilles a través dels ports del Maresme, com els de Mataró o Arenys. Des de llavors, ha estat present tant a les hortes com a les taules locals. Avui, la mongeta del ganxet simbolitza la cuina de proximitat, pausada i amb arrels.

A continuació, et proposem cinc receptes amb mongetes del ganxet, des de la més tradicional fins a reinterpretacions modernes que posen en valor la seva versatilitat.

La forma de "ganxet" que la caracteritza


1. Mongetes del ganxet amb botifarra a la manera tradicional

Un clàssic de la cuina catalana, senzill i ple de sabor, on la suavitat de la mongeta es combina amb la intensitat de la botifarra rostida.

Ingredients

  • 400 g de mongetes del ganxet seques

  • 4 botifarres fresques

  • 2 grans d’all

  • 2 fulles de llorer

  • Oli d’oliva verge extra

  • Sal i pebre negre

Preparació

  1. Posa les mongetes en remull la nit anterior amb aigua freda abundant.

  2. L’endemà, escorre-les i cou-les amb aigua nova, les fulles de llorer i un gra d’all durant uns 90 minuts, fins que estiguin tendres.

  3. Mentrestant, punxa les botifarres i rostiu-les a la planxa o paella fins que quedin daurades.

  4. En una cassola, daura l’altre gra d’all laminat amb una mica d’oli i incorpora-hi les mongetes, remenant amb una mica del seu brou.

  5. Serveix-les amb les botifarres al damunt i un raig d’oli cru.

Consell: acompanya amb pa torrat i un vi negre del Maresme.

Font: Elnacional.cat (Jordi Prió)

Cultiu a l'Espai Agrari de la Baixa Tordera, al Maresme. Foto Patxi Uriz Diputació de Barcelona


2. Mongetes del ganxet “de la meva terra”

Una recepta aromàtica i suau que combina mongetes, blat de moro i alfàbrega. Ideal com a primer plat o acompanyament.

Ingredients

  • 300 g de mongetes del ganxet seques

  • 300 g de blat de moro fresc o congelat

  • 1 ceba petita picada

  • 3 grans d’all (2 sencers, 1 picat)

  • 1 pastanaga

  • 1 fulla de llorer

  • 8 fulles d’alfàbrega fresca

  • ½ culleradeta de comí

  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç

  • Oli d’oliva verge extra i sal

Preparació

  1. Deixa les mongetes en remull la nit anterior.

  2. Cou-les amb els alls sencers, la pastanaga i el llorer durant uns 45 minuts, espantant-les amb aigua freda perquè no es trenquin.

  3. Tritura el blat de moro amb una mica del brou fins a obtenir una crema fina.

  4. Sofregeix la ceba i l’all picat amb oli, afegeix-hi el comí, el pebre vermell, les mongetes, el puré de blat de moro i les fulles d’alfàbrega.

  5. Deixa-ho coure tot junt uns 20 minuts a foc suau.

Consell: abans de servir, afegeix un fil d’oli calent amb pebre vermell.

Font: Mataro.cat (Xef Patricio Inostroza, Restaurant Culinary)


3. Mongetes del ganxet amb cloïsses i toc mariner

Una combinació de mar i muntanya: cremositat de la mongeta amb frescor de marisc.

Ingredients

  • 300 g de mongetes del ganxet seques

  • 300 g de cloïsses fresques

  • 1 litre de brou de peix

  • 1 ceba petita

  • 1 pebrot verd

  • 1 pastanaga

  • 3 grans d’all (2 sencers, 1 picat)

  • 50 ml de vi blanc sec

  • 1 fulla de llorer

  • Coriandre fresc picat

  • Oli d’oliva verge extra, sal i pebre

  • [banner-AMP_5]

Preparació

  1. Posa les mongetes en remull la nit abans i cou-les amb alls, pastanaga i llorer durant 45 minuts, espantant tres cops amb aigua freda.

  2. Obre les cloïsses amb vi blanc, reserva-les i guarda el brou.

  3. Sofregeix la ceba, el pebrot i l’all picat; afegeix-hi el brou de peix i el líquid de les cloïsses. Quan bulli, incorpora les mongetes.

  4. Cou tot uns 10 minuts i afegeix les cloïsses al final.

Consell: decora amb coriandre o julivert fresc.

Font: Mataro.cat (Xef Patricio Inostroza, Restaurant Culinary)

Mongetes amb cloisses. Foto: Conserves Ferrerr


4. Crema suau de mongeta del ganxet amb porro i tòfona

Elegant i cremosa, ideal com a entrant o primer plat festiu.

Ingredients

  • 400 g de mongetes del ganxet cuites

  • 1 porro

  • 1 patata petita

  • 600 ml de brou vegetal

  • Oli d’oliva, sal i tòfona (fresca o en oli)

Preparació

  1. Sofregeix el porro tallat fi i la patata a daus amb una mica d’oli.

  2. Afegeix el brou i cou fins que la patata sigui tendra.

  3. Incorpora les mongetes i tritura fins a obtenir una crema fina.

  4. Serveix amb unes gotes d’oli de tòfona i encenalls.

Consell: substitueix la tòfona per oli de romaní per una versió més econòmica.[banner-AMP_6]

Cultiu de la mongeta del Ganxet. Foto Patxi Uriz Diputació de Barcelona


5. Mongetes del ganxet amb espinacs i panses a la catalana

Una versió de les clàssiques espinacs a la catalana, amb punt dolç i cruixent.

Ingredients

  • 300 g de mongetes cuites

  • 250 g d’espinacs frescos

  • 1 grapat de panses i un de pinyons

  • 1 gra d’all, oli d’oliva i sal

Preparació

  1. Torra lleugerament els pinyons en una paella amb oli i reserva.

  2. Fregeix l’all picat i afegeix els espinacs fins que redueixin.

  3. Incorpora les panses i les mongetes, saltant tot un parell de minuts.

  4. Acaba amb els pinyons i serveix com a plat lleuger o guarnició.

Consell: afegeix botifarra o bacallà per fer-ne un plat complet.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta
  • [banner-AMP_7]