Carregant...
Les 7 meravelles gastronòmiques de l’estiu a Mataró

Cugat Comas

Les 7 meravelles gastronòmiques de l’estiu a Mataró

Els mesos de més calor a Mataró amaguen atractius, plans i elaboracions pròpies que tan sols es fan o es diuen d’aquesta manera a la capital del Maresme

 

L’estiu ha arribat amb força i una calor sufocant al Maresme. Amb la canalla de vacances i el ritme diari i setmanal més al ralentí és normal i recomanable de pensar en sortir de casa a mirar de fer fira i prendre alguna cosa. I és en aquestes que a la capital de la comarca hi trobem plans i propostes úniques, ideals per a gaudir de valent.

Quan arriba l’estiu i la calor comença a fer-se notar, potser no ho sembla però Mataró té uns atributs gastronòmics especials. Com si fossin les set meravelles d’un món local i saborós, la cuina mataronina ofereix delícies fresques, autèntiques i plenes de caràcter mediterrani que conquisten tant els paladars més exigents com els qui busquen un mos senzill i refrescant. Des de plats de mar amb peix acabat de portar de la llotja fins a receptes tradicionals amb el toc just de modernitat, aquestes set meravelles de la gastronomia estiuenca són ideals per gaudir del bon menjar mentre el sol escalfa els carrers i el mar convida a quedar-s’hi.

01 Menjar i fer la copa a pet d’ones

Quan arriba l’estiu, pocs plans superen el de sopar arran de mar mentre la brisa suavitza l’ambient. A Mataró, tenim una senyora acumulació de restaurants i xiringuitos ben a la vora de l’aigua i sobretot al capvespre, quan el sol estavella menys, el pla de seure-hi i deixar-se endur sembla difícilment superable. Sobre la sorra, val a dir, preval en la majoria de negocis un concepte gastronòmic eficient i de no complicar-se la vida. Són xiringuitos que saben el que es fan. Ben disposats, no es compliquen la vida. 

 

Després de sopar, arriba la copa. I aquí, també a pet d’ones, els negocis es transformen en chill outs improvisats. Mojitos, gintònics, còctels i combinats es serveixen mentre es fa tertúlia, es balla o senzillament es mira l’horitzó. L’ambient és relaxat, ideal per a grups d’amics o parelles, i la nit es deixa viure sense presses, com si el temps es diluís entre glopets i sal marina.

02 Croquetes d’autor

Del 27 de juny al 6 de juliol, Mataró es converteix en capital croquetera amb la 2a edició de la Ruta de la Croqueta. Aquesta iniciativa de NEM, que ja va triomfar l’any passat, posa en valor el talent local amb croquetes creatives i saboroses elaborades per bars, restaurants i xarcuteries. L’objectiu no és només delectar el paladar, sinó també dinamitzar la restauració de proximitat i descobrir sabors sorprenents en un format tan humil com estimat.[banner-AMP_5]

 

Enguany la ruta incorpora novetats: votacions populars, jurat professional, carnets de tast i un sorteig per als més implicats. Categories com la Croqueta Tradicional o la Innovadora serveixen per mostrar la varietat de receptes, des de la clàssica de pernil fins a combinacions amb marisc, formatges o ingredients dolços. 

03 Un arròs a baix a mar

Hi ha plats que no fallen i l’arròs n’és un d’ells. Fer-lo a baix a mar, a primera línia de platja, converteix una paella en una celebració. A Mataró, alguns dels millors arrossos s’ofereixen en terrasses que miren el mar, cuinats amb producte fresc de la llotja i amb el punt de foc lent que permet una bona cocció del gra. Mar i muntanya, caldosos, negres o amb llamàntol: n’hi ha per a tots els gustos.[banner-AMP_6]

 

Aquest ritual “d’arrossar-se” arran de mar acostuma a anar acompanyat de vermuts, entrants lleugers i, sobretot, molta conversa. D’entre els restaurants disposats al litoral, que són com una alineació del Barça i tothom se sap de memòria, destaca per història i popularitat Can Margarit, amb la millor terrassa de Mataró i obert tot l’any. No s’és de Mataró si no s’ha menjat al Margarit.[banner-AMP_7]

04 L’alacantí, encara més refrescant

Si no l’has tastat et pot semblar una heretgia, però la barreja entre granissat de llimona i orxata és una d’aquelles begudes que només tenen sentit quan arriba l’estiu. A Mataró, aquest combinat fa dècades que refresca les tardes i acompanya els passejos pel centre o per la platja amb un altre mataronisme, és a dir un nom propi: ‘posa’m un alacantí’.. Amb el seu equilibri entre l’acidesa del granissat i la dolçor suau de l’orxata, és un autèntic bàlsam contra la calor xafogosa del Maresme.[banner-AMP_8]

 

Malgrat el seu nom, no té res a veure amb Alacant, però aquí s’ha convertit en tradició. El seu aspecte pot sorprendre els qui no el coneixen, però qui el tasta, repeteix. A moltes gelateries i granges encara el serveixen, i és ideal per una tarda d’estiu.

05 Nit de tapes a la Plaça de Cuba

El 12 de juliol, la Plaça de Cuba es transforma en epicentre gastronòmic i festiu amb la Nit de Tapes. De 20 a 24 h, les parades i establiments del Mercat ofereixen tapes i platets a preus populars. És una ocasió única per descobrir les propostes dels paradistes, alguns d’ells amb receptes familiars o creacions innovadores pensades per lluir-se en aquest format festiu i estiuenc.[banner-AMP_9]

 

A l’exterior, l’ambient es complementa amb un DJ que punxa èxits de totes les èpoques, convertint la nit en una veritable festa de culte. Aquesta cita impulsada per l’Associació de Venedors del Mercat no només anima l’estiu a Mataró, sinó que reforça el vincle entre veïnat i comerç local, tot en un ambient alegre i desenfadat.[banner-AMP_10]

06 La Juliana, el tresor de Les Santes

La Juliana no és només una beguda, és un símbol de Les Santes. Durant anys, la seva recepta va ser un secret guardat a pany i forrellat, servida únicament durant el Ball dels Requisits. Però des del 2015, Mataró la pot gaudir o reproduir a casa: una mescla de granissat de maduixa, suc de taronja, ginebra, rom, vodka i cava, sempre ben freda i amb el cava afegit al final per no perdre el gas.[banner-AMP_11]

 

És un còctel seductor, refrescant i amb l’esperit de festa que defineix el juliol mataroní. Cada glop és un tast festiu, una mena de carícia pel cos. Té el però que no seria un còctel fàcil de fer, però com la bona gastronomia comunitària té versions, receptes i maneres de fer-la diferents. Un tresor que es beu i que millora totes les nits.[banner-AMP_12]

07 El tobago, unes postres amb nom propi

El tobago, unes postres que només es diuen així a la capital del Maresme. Un fenomen curiós. Alguns restaurants el conserven a la carta com el que és: una mescla deliciosa i fresca. Gelat de vainilla, suc de taronja i un toc de rom blanc: una combinació que sembla improbable però que acaba seduint amb la seva barreja de dolçor, acidesa i calidesa alcohòlica. És fresc, original i un xic gamberro, com moltes de les millors idees gastronòmiques d’estiu.[banner-AMP_13]

 

Encara present amb el seu nom local en algunes cartes el tobago té aquell aire retro que el fa encantador. Hi ha qui hi posa vodka o Cointreau, però l’essència és la mateixa: sorprendre i refrescar.  Unes postres que agraden molt. I després d’un bon sopar d’estiu, encara millor!


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta
  • [banner-AMP_14]