El Maresme torna a lluir un any més una única Estrella Michelin, i porta el mateix nom des de fa una dècada: Tresmacarrons, el restaurant del Masnou capitanejat pel xef maresmenc Miquel Aldana, que enguany celebra deu anys consecutius mantenint la distinció més reconeguda de la gastronomia internacional. La van obtenir el 2015, sis anys després d’obrir portes, i des d’aleshores no l’han deixat escapar.
La història de Tresmacarrons és la d’un projecte profundament arrelat al territori, que ha fet de la cuina catalana contemporània un discurs sòlid, honesta i molt personal. La Guia Michelin ja ho destaca en la seva descripció: una “ferma aposta per la cuina catalana de producte, contemporània en les formes, adaptada a l’estacionalitat i estretament vinculada al Maresme”. Tot plegat, servit des d’un espai de línia moderna i acollidora, en què Aldana i la cap de sala, Núria Orra, ofereixen una experiència gastronòmica construïda “des de l’honestedat, el compromís i l’amor per la feina ben feta”. Aquesta mirada al territori és essencial per entendre la proposta del restaurant. La seva és una cuina que “governen” tres elements que defineixen el paisatge maresmenc: el mar, just davant del local; la Serralada Litoral, que proveeix productes de muntanya; i els horts que envolten el municipi. Les cartes i menús evolucionen constantment segons l’estacionalitat i en estreta col·laboració amb els productors.
- La del Tresmacarrons és una de les 81 estrelles Michelin de les que pot fer gala la cuina catalana en la nova edició de la Guia gastronòmica de referència.
- Els restaurants Enigma, Aleia, Mont Bar i la Boscana són la gran novetat en rebre la segona estrella
- Els barcelonins Kamikaze i l'Scapar s'han estrenat amb la primera. Catalunya se situa en les 81 estrelles.
Aldana, el nom propi de l'Estrella
Aldana, que aquest estiu va conversar llargament amb La Gourmeteria, atribueix la solidesa del projecte a un treball constant, diari i sense fórmules secretes: “No hi ha una pauta. És el dia a dia. Sempre ens preguntem què podem fer per millorar. Allò que funciona amb el client ho potenciem, mentre que allò que no funciona ho deixem de banda”. Aquesta reflexió permanent, explica, forma part de la filosofia que comparteix amb Núria Orra: “Ens agrada que els comensals marxin contents perquè al final el nostre ofici va relacionat amb donar felicitat”. Tot i el pas dels anys, el xef manté un diàleg intern entre la tradició i la gastronomia d’avantguarda. “De vegades jo tiraria cap a una línia més purista, més tradicional”, confessa, “però entenc que una cuina massa tradicional no és el que s’espera en un restaurant gastronòmic”. Aquest equilibri el resol procurant no renunciar a la seva essència: “Som aquí per fer la gent feliç, però he de mantenir la meva personalitat i defensar el que crec com a cuina catalana”.
No és estrany, doncs, que un dels plats més emblemàtics del restaurant sigui un caneló que fa quinze anys que no surt ni de la carta ni dels menús. “Això és cuina catalana”, reivindica Aldana, que es mostra crític amb una tendència global que, al seu parer, ha afavorit “massa focs artificials” i ha fet perdre autenticitat a la gastronomia contemporània. “M’emprenya que la cuina gastronòmica no estigui vinculada a la cuina tradicional”, sentencia.
Sobre la Michelin, Aldana reconeix que la percep com una marca de qualitat, però menys representativa que abans: “Ha perdut exclusivitat. Abans qui tenia una estrella era un fenomen; ara, amb la globalització, ja no hi ha tanta personalitat”. Malgrat tot, ell continua defensant el seu camí des del Masnou: una cuina catalana del segle XXI, que evoluciona sense oblidar d’on ve. I la Michelin, un any més, ha tornat a reconèixer aquesta veu pròpia que manté viu el prestigi gastronòmic del Maresme.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta