Arenys de Mar torna a ser, aquest octubre i novembre, l’epicentre de la cuina marinera catalana amb la celebració del 30è Calamarenys, unes jornades gastronòmiques dedicades al calamar de potera que s’han consolidat com una de les cites més esperades del calendari culinari del país. Tres dècades d’història han fet d’aquest esdeveniment molt més que una festa: és un homenatge al mar, a la pesca i a la creativitat dels restauradors arenyencs, que durant setmanes converteixen la vila en una veritable capital del bon menjar.
El Calamarenys va néixer fa trenta anys amb la voluntat de posar en valor el calamar d’Arenys, un producte de proximitat i símbol de la identitat marinera local. Avui, aquestes jornades combinen gastronomia, cultura, sostenibilitat i divulgació. Tallers, visites guiades, espectacles, bioblitzs i showcookings comparteixen protagonisme amb els plats estrella dels restaurants arenyencs. Aquest 2025, la festa coincideix amb un reconeixement internacional: Catalunya ha estat nomenada Regió Mundial de la Gastronomia, i Arenys hi participa com a exemple de cuina arrelada al territori i d’innovació amb tradició.
Novetats del 30è aniversari
Enguany, el Calamarenys presenta novetats destacades: la Mostra Gastronòmica del Calamarenys a la Llotja Vella del Port (divendres 10 d’octubre, 20 h), on diversos restaurants oferiran tapes creatives amb calamar d’Arenys; un showcooking amb el cuiner Arnau París (24 d’octubre) i un sopar popular commemoratiu amb havaneres i fideuà de calamar per celebrar tres dècades de bona cuina.
Guia dels restaurants participants
Una vintena de restaurants s’han sumat a l’edició del 2025 amb més de cinquanta propostes gastronòmiques. Alguns dels plats més destacats són:
- Blau de Mar: calamar fumat amb paper d’arròs cruixent i kimtxi; panet xinès de calamar i cecina.
- Can Dani: calamar amb salsa de garota o amb mussolina d’all.
- Casa del Mar: calamarsets saltats o al foie, i calamar de potera a la bruta.
- Delirio Gastrobar: calamar farcit de botifarra de perol i carxofes.
- El Portinyol: calamar escumat amb moniato i ceps.
- La Marina: arròs melós de calamar amb ceba caramel·litzada.
- La Raclette: arròs melós de calamars i ceps.
- Sardineta Bistrot: menú degustació de calamar amb plats com el panet amb calamar confitat o la fideuà amb allioli fumat.
- Restaurant Mot: calamar amb cansalada i carxofes confitades.
- Hispania: calamar de potera d’Arenys a la planxa, a l’andalusa o amb ceba.
- Tots ells aposten per plats elaborats amb calamar de la llotja d’Arenys, una garantia de qualitat i frescor.
Programa d’activitats del Calamarenys 2025
- Divendres 10 d’octubre, 20 h – Mostra Gastronòmica del Calamarenys a la Llotja Vella del Port.
- Diumenge 12 d’octubre, 11 h – Bioblitz a la platja del Cavaió: descoberta de la biodiversitat litoral.
- Tots els diumenges fins al 9 de novembre – Sortides en barca amb música de mar a bord de la Marinada.
- Dijous 16 d’octubre, 18 h – Hora del conte especial Calamarenys a la Biblioteca Pare Fidel Fita.
- Diumenge 19 d’octubre, 11 h – Visita guiada “Arenys i els americanos”.
- Divendres 24 d’octubre, 18.30 h – Showcooking “La cuina Pim Pam de l’Arnau París” al Calisay.
- Divendres 24 d’octubre, 20 h – Sopar popular del Calamarenys amb fideuà i havaneres de La Vella Lola.
- Diumenge 26 d’octubre, 11 h – Visita guiada “El port d’Arenys”.
- Dijous 30 d’octubre, 19 h – Conferència sobre migracions d’ocells i canvi climàtic amb Pere Alzina.
- Divendres 31 d’octubre, 20 h – Calamarenys al Mercat Municipal: tapes, vins i música.
- Diumenge 2 de novembre, 11 h – Visita al Museu Marès de la Punta.
- Dissabte 8 de novembre, 11.30 h – Subhasta del peix tradicional al Pati del Calisay.
- Diumenge 9 de novembre, 11 h – Itinerari “Històriesdemar” amb Manel Teodoro i Sadurní. [banner-AMP_5]
El Calamarenys és avui una de les jornades gastronòmiques més conegudes de Catalunya, punt de trobada per a gourmets, famílies i professionals del sector que busquen autèntica cuina marinera. A través del calamar —producte estrella del port arenyenc—, la festa reivindica la pesca sostenible, la creativitat culinària i la tradició compartida entre pescadors i cuiners. Amb motiu del 30è aniversari, Arenys de Mar reforça la seva aposta per un model de gastronomia sostenible i oberta al món, sense perdre el sabor de casa. El Calamarenys torna a demostrar que la millor cuina catalana neix, literalment, del mar.[banner-AMP_6]
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta