Els esmorzars de forquilla sembla que tornen a estar de moda. I és una molt bona notícia. Com si fos una reacció natural o pendular a la irrupció dels ‘brunchs’ i altres costums gastronòmics matutins absolutament aliens a la tradició nostrada en els últims temps a nivell de tot Catalunya s’ha produït una mena de sublevació. Un empoderament dels que no tenen pors ni manies d’emplatar l’esmorzar i fer ús dels coberts, del pa per sucar i del porró per beure a galet quan l’ocasió s’ho mereix. Sí, l’esmorzar de forquilla viu temps de reivindicació i hi ha aplicacions, comunitats i directoris que gràcies a les xarxes i la indexació esdevenen unes guies millors que la bona olor d’un guisat quan es té gana i et mena allà on vols anar a parar.
Grups d’amics, famílies, ‘grupetes’ d’esportistes .sobretot bicilistes, autèntics o amb motor- caminants, boletaires, feinejadors o… senzillament, amants de treure el ventre de pena. També grups de cultura popular que han d’agafar forces, o senzillament colles sobrevingudes per un motiu o un altre. Entaular-se i fer servir la forquilla per esmorzar és senyal de bona nova, de bona ocasió, de no tenir pressa i de voler passar una estona agradable. En definitiva, si fas un esmorzar de forquilla és que aquell és un bon dia. I com que tots en volem, d’aquesta bonança, tothom busca els millors llocs per a acomplir amb aquest ritual gastronòmic.
Al Maresme, l’esmorzar de forquilla és una experiència cultural i gastronòmica que convida a seure sense presses, gaudir dels sabors tradicionals i compartir taula amb amics o família. La comarca ofereix una gran varietat de propostes, des de masies històriques fins a restaurants amb vistes espectaculars. A continuació, et recomanem vuit establiments imprescindibles per viure aquesta tradició de la millor manera.
Masia Quatre Rellotges (Argentona)
Un clàssic indiscutible del Maresme, situat en una masia plena d’encant. Fa pocs mesos que ha reinciat el projecte, amb una empenta que l’ha tornat a col·locar com a referència Aquí els esmorzars de forquilla són generosos i autèntics, amb plats guisats i carn a la brasa que mantenen el sabor de la cuina catalana més tradicional.
Collsacreu (Arenys de Munt)
Un dels llocs més populars per esmorzar entre ciclistes, motoristes i amants de les rutes de muntanya. La seva ubicació, enmig del paisatge natural del coll, convida a fer-hi parada. L’alta capacitat no renyeix amb que sovint sigui ple Les racions són abundants i el bon ambient està assegurat. En èpoques de calçotades va encara més buscat.
La Vinya (Sant Cebrià de Vallalta)
Aquest restaurant destaca per la seva cuina casolana i pel tracte familiar. Els esmorzars de forquilla hi tenen un regust de cuina de tota la vida: cargols, peus de porc o botifarres, sempre ben acompanyats d’un bon vi o cava de la zona. I, possiblement, el millor allioli fet a mà del Maresme.
Can Dieta (Tordera)
És tota una referència quan es parla de brasa i cuina de muntanya. L’oferta és immensa: des d’unes senzilles torrades amb embotit fins a plats més contundents com l’ànec rostit, la cua de bou o la vedella amb bolets. Tot elaborat amb productes de qualitat i servit en un entorn privilegiat amb vistes al Montseny.[banner-AMP_5]
Can Pallofa (Pineda de Mar)
Res a veure amb el nom del rei del Carnestoltes de Mataró. Amb un menjador rústic i acollidor, Can Pallofa ofereix esmorzars que combinen brasa, cassola i embotits. Destaca la cansalada, la botifarra o la galta de porc a la brasa, servits amb patata al caliu, torrada i allioli. Una proposta senzilla però molt saborosa.
Cal Víctor (Canyamars – Dosrius)
Situat en ple cor de Canyamars, aquest restaurant és ideal per qui busca gaudir de la natura i la cuina catalana més autèntica. Els esmorzars de forquilla són especialitzats en els guisats, aprofiten productes de temporada com els bolets, els calçots o les carns de caça, en un ambient tranquil i familiar.[banner-AMP_6]
Can Jaume (Sant Andreu de Llavaneres)
Reconegut per la seva aposta gastronòmica, Can Jaume porta els esmorzars de forquilla a un altre nivell. Ofereix plats clàssics amb un toc innovador: bacallà a la llauna, cua de bou estofada o ventresca de tonyina a la brasa, sense oblidar els fregits i els cargols a la catalana. És un autèntic festival per als paladars més exigents.[banner-AMP_7]
L’Harmonia (Mataró)
Al cor de la capital del Maresme, aquest restaurant històric és perfecte per combinar la vitalitat urbana amb la tradició dels esmorzars de forquilla del cap de setmana. Les seves propostes semlen parlar per si soles de la història del lloc, respectuós i generós amb el gust i les racions. Per alguna cosa és un punt de trobada habitual per als mataronins que volen començar el dia amb energia.[banner-AMP_8]
El Maresme ofereix una ruta d’esmorzars de forquilla que val la pena descobrir i gaudir. Cada restaurant té la seva especialitat i personalitat pròpia, però tots comparteixen el mateix esperit: fer que l’hora d’esmorzar sigui un moment de plaer i de bona companyia.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta [banner-AMP_9]