Carregant...
Sabres de Sant Simó. Foto: Carme Francés

Redacció

El sabre: la tradició que converteix Sant Simo en un dia molt dolç a Mataró

A Mataró, el 28 d'octubre se celebra amb el tortell més especial de l'any, amb forma de sabre i per a protegir-se dels pirates!

El 28 d’octubre, Mataró s’aixeca amb una aroma especial: la del sabre de Sant Simó. Aquest tortell amb forma d’espasa, de brioix tendre i farcit de massapà, és molt més que un dolç —és identitat, història i orgull local. A la ciutat, la diada de Sant Simó es viu com la “festa petita de tardor”, un dia que combina devoció, tradició marinera i el plaer compartit d’un dolç únic al món. Per entendre per què els mataronins mengen sabre per Sant Simó, cal mirar enrere, fins als segles XVI i XVII, quan la costa del Maresme patia els constants atacs dels pirates barbarescos. Els mariners invocaven Sant Simó —un dels dotze apòstols de Jesús i membre dels “zelotes”, també coneguts com “els homes del ganivet”— per protegir-se de les tempestes i dels corsaris que saquejaven pobles i esglésies. El seu símbol, una espasa o sabre, va acabar convertint-se en emblema de protecció i valentia.

El 1611 s’inaugura l’ermita de Sant Simó, construïda fora muralla, al costat d’un pou que servia per abastir d’aigua les naus pirates. La seva nau, amb sostre en forma de quilla invertida, és tot un homenatge al mar i als mariners. Amb el temps, aquesta ermita esdevé lloc de pelegrinatge i de festa. Els pescadors i els pagesos del barri —representats encara avui pels gegants en Paler i la Maria— hi portaven ofrenes i hi celebraven la fi de les tempestes o de les males temporades.

Un sabre de Sant Simó. Foto: A. Roca


El sabre, un tortell amb llegenda

Diu la tradició que fa uns 300 anys, els pastissers de Mataró va voler crear un dolç que simbolitzés aquesta història de pirates i mariners. El resultat va ser el tortell sabre de Sant Simó: un brioix en forma d’espasa, farcit de massapà i cobert amb fruita confitada i sucre llustre. Antigament es feia amb mel i ametlles, i rebia el nom de “torrat”. Aquest dolç, tan especial com el seu relat, només es troba a Mataró i només es ven per Sant Simó. A les pastisseries i forns locals, les safates de sabres comencen a sortir dies abans del 28 d’octubre, i les cues s’allarguen a mesura que s’acosta la diada. Hi ha qui en compra un per casa, un per la feina i un altre “per si de cas”. El 29 d’octubre, més d’un esmorzar mataroní comença amb un tall de sabre sobrer del dia anterior.

Sant Simó és més que una festa religiosa. És el dia que Mataró s’atura per honorar la seva història i la seva essència marinera. Però sobretot es menja sabre, que és el gran protagonista del dia. És habitual veure com les pastisseries exhaureixen els sabres al ritme que els mataronins repeteixen el ritual de cada any. El sabre és, per a molts, un símbol  d’orgull local,un dolç que identifica una comunitat i que, any rere any, manté viva la tradició. Mossèn Colomer, estudiós de la història local, el va definir com “un tortell que explica una ciutat”, perquè rere la seva forma d’espasa hi ha segles de devoció, lluita i esperança.

Parada de sabres a Sant Simó . Foto: Carme Francés


En temps en què Halloween i les seves carbasses guanyen terreny, el sabre de Sant Simó representa la resistència de les tradicions pròpies. Mentre molts es preparen per disfressar-se, Mataró encén els forns i omple les cases de l’aroma del brioix dolç i del massapà. És la manera més autèntica de recordar que les arrels no passen de moda. A més, el sabre té el seu punt d’ironia històrica: menjar-se una espasa, l’arma dels pirates que tant van fer patir els mataronins, és una mena de revenja dolça i simbòlica. Per això, cada 28 d’octubre, la ciutat celebra que el temps i els gustos poden canviar, però hi ha coses que continuen inalterables: la devoció a Sant Simó i el plaer de menjar sabre. El sabre de Sant Simó és també una experiència familiar. Els avis expliquen als nets per què té forma d’espasa, mentre el tallen amb ganivet o, simplement, amb les mans. És el gust del brioix tendre, el massapà dolç i la fruita confitada el que connecta generacions. I és, alhora, un motiu per retrobar-se, per compartir taula i per reivindicar el plaer de les coses senzilles.[banner-AMP_5]

Avui, més de quatre segles després dels primers atacs pirates, Mataró continua commemorant Sant Simó com un acte d’identitat col·lectiva. El 28 d’octubre no és només una data al calendari: és una festa amb ànima, una tradició viva i, sobretot, un gust inconfusible. Quan arribi el dia 28 d'octubre, no hi haurà excusa: caldrà menjar sabre, fer-ne foto i, com diuen molts mataronins, “deixar-ne un tall per l’endemà”. Perquè mentre hi hagi sabres a les pastisseries, hi haurà Sant Simó —i Mataró seguirà sent, per un dia, una ciutat més dolça que la resta. [banner-AMP_6]

Un sabre de Sant Simó. Foto: Cugat C

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta