Durant els segles XVI, XVII i XVIII, la costa del Maresme vivia amb el neguit constant de les incursions pirates. Els vaixells corsaris, sovint procedents del nord d’Àfrica, solcaven el Mediterrani per atacar pobles com Premià, saquejant cases, robant provisions i, en molts casos, segrestant persones per demanar-ne rescat o vendre-les com a esclaves. Per defensar-se, els vilatans van alçar torres de guaita i sistemes d’alerta, que encara avui formen part del paisatge patrimonial de la comarca.
Una llegenda popular situa un d’aquests desembarcaments a la platja de Llevant, un dels espais més emblemàtics de Premià de Mar. Aquesta platja urbana, orientada al sud-sud-est i amb una longitud de 690 metres, limita amb el port al sud-oest i amb la platja de Ponent (Vilassar de Mar) al nord-est.

Platja de Llevant
La platja, de sorra gruixuda i amb un pendent d’entrada a l’aigua força pronunciat com la majoria de les del Maresme, disposa de serveis com vigilància, punt de la Creu Roja, quioscos, passarel·les per a persones amb mobilitat reduïda, zones d’oci i una àrea habilitada per a gossos de 1.200 m². A més, hi tenen seu l’Escola de Vela i Mar Cercleaventura‑Nàutic Premià, que ofereixen activitats per descobrir el mar des d’una altra perspectiva. Actualment, aquest escenari és el centre neuràlgic d’una de les festes més singulars del Maresme: la Festa Major dels Pirates i Premianencs, que comença precisament avui, dimarts dia 8, i se celebra fins al dia 13.
Consulta el programa d'actes de la festa clicant aquí
Durant una setmana, la vila viatja en el temps per recrear les antigues lluites entre corsaris i vilatans. Segons la història local, mentre Premià celebrava la seva Festa Major a la platja, un vaixell pirata es va apropar des del Mediterrani amb la intenció d’ocupar la vila. Els premianencs, liderats per l’Ester i en Martí, es van organitzar per defensar la seva terra. Tot i això, els pirates, capitanejats per l’Omar i la seva germana Yumara, van conquerir el poble i el van mantenir ocupat durant cinc dies. Alguns carrers, però, van resistir i, finalment, els veïns van aconseguir fer fora els corsaris, demostrant que, a Premià, la valentia local sempre acaba imposant-se a la pirateria.

Pirates desfilant pels carrers
L'origen de la festa
La tradició d’escenificar aquest relat es remunta a l’any 1996, quan es va introduir per primera vegada un modest desembarcament pirata a la Festa Major. Tot i que inicialment no constava ni tan sols al programa oficial, l’acte va captivar els veïns i va anar guanyant força. En pocs anys, la festa va evolucionar i va incorporar nous elements com la recreació del Poble Pescador al carrer Sant Antoni, ambientat en els segles XVIII i XIX, que recorda com devia ser el Barri de Mar de Sant Pere de Premià en els seus inicis. Aquest espai, decorat amb la col·laboració entusiasta dels veïns, s’ha convertit en un punt de visita obligada per a qualsevol persona que vulgui viure plenament l’esperit de la Festa Major.
A més dels actes pirates, la celebració també inclou tradicions com el correfoc, el ball de Festa Major, el ball Tronera i danses populars, que omplen els carrers de música, pólvora i alegria. Avui, la Festa Major de Premià de Mar és un esdeveniment multitudinari i intergeneracional que atrau visitants d’arreu del Maresme i més enllà, consolidant-se com una cita imprescindible de l’estiu a la comarca.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris