Nou Parc Central. Foto:Marga Cruz
Nou Parc Central. Foto:Marga Cruz

Com influeix la natura en la salut mental i el benestar emocional dels mataronins?

GreenME, un estudi d'abast europeu, busca la participació dels mataronins i mataronines amb una enquesta d'estudi per a connectar natura i salut mental

patrocini oancustica JULIOL 25 (1)
 

Mataró és objecte d'estudi en un ambiciós projecte europeu que vol demostrar científicament com el contacte amb la natura pot millorar la salut mental i el benestar emocional de la ciutadania. Es tracta de GreenME, una iniciativa finançada pel programa Horizon Europe, que promou una nova manera d’integrar la natura dins les estratègies de salut pública. En aquest context, es fa una crida urgent a tots els mataronins i mataronines majors de 18 anys perquè participin responent una enquesta clau per al desenvolupament del projecte a la ciutat.

GreenME entén el contacte amb la natura com un procés de tres nivells: la presència quotidiana d'espais verds i blaus accessibles per passejar o descansar; activitats de promoció de la salut com la jardineria o la conservació del medi ambient; i les teràpies específiques com els banys de bosc o l’horticultura terapèutica. A través d’aquesta mirada integral, el projecte busca generar evidència sòlida sobre els beneficis de la natura per a la salut, especialment en col·lectius vulnerables.

  • El projecte involucra 19 entitats de recerca, universitats, ONG i administracions de 7 països europeus —incloent Espanya, Suècia, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit— i està liderat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). Mataró és una de les dues àrees d’estudi a Catalunya i hi té un paper destacat.

D’una banda, l’Hospital Universitari de Mataró coordina un programa pilot de teràpia basada en la natura amb pacients locals. De l’altra, l’equip de GreenME ha posat en marxa una enquesta ciutadana adreçada a tots els residents del municipi majors de 18 anys, per analitzar l’ús, la percepció i l’accessibilitat dels espais naturals a la ciutat, i el seu impacte en el benestar emocional.

Cinc Sènies, des del Turó d'Onofre Arnau. Foto: R.Gallofré
Cinc Sènies, des del Turó d'Onofre Arnau. Foto: R.Gallofré

La participació ciutadana és essencial per garantir l’èxit de l’estudi. Els resultats serviran per orientar polítiques públiques que millorin els espais verds i blaus urbans, i assegurin un accés just i equitatiu a la natura per a tothom, independentment de l’edat, el gènere o la situació socioeconòmica. GreenME vol contribuir així a construir ciutats més saludables, resilients i socialment justes, tot integrant la natura com a part fonamental del nostre entorn i qualitat de vida.

Per això, es fa una crida especial a la participació activa dels veïns i veïnes de Mataró. Responent l’enquesta, contribueixes directament a una ciutat més verda, sana i compromesa amb el benestar col·lectiu.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (1)