Quina és la millor hora per regar les plantes
Quina és la millor hora per regar les plantes

Quina és la millor hora per regar les plantes i per què no s’ha de fer de nit

El moment del reg és, de fet, un dels factors més importants per garantir la salut i el bon creixement de les nostres plantes

patrocini oancustica JULIOL 25 (1)
 

Quan arriba la calor, és habitual pensar que les plantes necessiten més aigua. Tot i així, regar més no sempre és sinònim de regar millor, i encara menys si no es fa a l’hora adequada. El moment del reg és, de fet, un dels factors més importants per garantir la salut i el bon creixement de les nostres plantes.

Moltes vegades es dona per fet que qualsevol hora és bona per agafar la mànega o la regadora, però res més lluny de la realitat. Regar en ple migdia, quan el sol escalfa amb força, pot tenir conseqüències negatives: l’aigua s’evapora abans d’arribar a les arrels i fins i tot pot cremar les fulles, actuant com una lupa.

L’hora ideal per regar a l’estiu

Els experts coincideixen que la millor franja per regar a l’estiu és a primera hora del matí, entre les sis i les vuit. Així, la terra pot absorbir bé l’aigua abans que la temperatura pugi i l’evaporació sigui més alta. A més, les plantes passen el dia sense excés d’humitat, cosa que evita problemes com els fongs o les arrels podrides.

També es pot regar a última hora de la tarda, però sempre deixant prou marge perquè la planta s’assequi abans que es pongui el sol. Si es fa massa tard, l’aigua acumulada durant la nit pot afavorir la proliferació de fongs com l’oïdi o la botritis, sobretot en ambients càlids i humits.

Per què no és bona idea regar de nit

Tot i que per a molts és més còmode regar quan ja no fa calor i el dia s’acaba, aquesta pràctica pot ser contraproduent. Les plantes queden mullades tota la nit, sense ventilació suficient per assecar-se, fet que crea un entorn perfecte per a malalties i fongs.

Com saber si una planta necessita aigua

No totes les plantes necessiten la mateixa quantitat d’aigua. Per exemple, les suculentes prefereixen períodes de sequera entre regs, mentre que altres espècies requereixen un substrat fresc i humit de manera constant. Un mètode pràctic per no equivocar-se és introduir un dit a la terra: si està seca uns dos centímetres per sota, toca regar.

Les fulles caigudes, les puntes marrons o el creixement estancat també poden ser signes de manca d’aigua. Més enllà d’un calendari fix, observar la planta és la millor guia.

Consells per un reg eficient

Per optimitzar el consum d’aigua i garantir que arribi on cal, el reg localitzat és la millor opció. Utilitzar una regadora o un sistema de degoteig directe a la base evita que es mullin les fulles i es redueix la pèrdua per evaporació. En testos, es pot col·locar un plat amb aigua durant uns minuts i retirar-lo després.

Un altre consell és agrupar les plantes segons les seves necessitats hídriques, utilitzar sustrats que retinguin la humitat sense embassar-se i cobrir la terra amb escorça o palla per conservar la frescor. Finalment, recorda adaptar el reg segons l’estació: menys aigua a l’hivern i més a l’estiu, sempre tenint en compte el clima i l’espècie.

Regar bé és molt més que posar aigua: és entendre el ritme de la planta i el millor moment per donar-li just allò que necessita.

Font: www.directoalpaladar.com


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris