Les infeccions de transmissió sexual (ITS) han experimentat un increment preocupant a les comarques de Barcelona, amb un augment del 45,8% el 2022 respecte a l'any anterior. Segons l'Informe d'Indicadors de Salut de la Diputació de Barcelona, es van registrar 9.521 nous casos en municipis de més de 10.000 habitants, amb la clamídia i la gonocòccia com les infeccions més prevalents. Dels casos notificats, 5.326 corresponen a clamídia (59,5% en dones i 40,5% en homes) i 3.424 a gonocòccia (28,8% en dones i 71,2% en homes). A més, es van registrar 594 casos de sífilis infecciosa, 82 de limfogranuloma veneri i 95 d’infecció pel VIH. Aquestes xifres evidencien una tendència a l'alça que genera preocupació en les autoritats sanitaries.
Davant d’aquesta situació, la Diputació de Barcelona ha reforçat les seves accions preventives. L'any 2024, es van dur a terme 532 tallers d'educació afectiva i sexual en 120 municipis de menys de 20.000 habitants, amb una participació de 11.253 persones. Aquestes iniciatives busquen proporcionar eines als joves per millorar el seu coneixement sobre salut sexual i fomentar la detecció precoç de les ITS.
La diputada de Salut Pública, Gemma Tarafa, ha subratllat la necessitat de mantenir i ampliar aquestes accions: "Aquestes dades ens demostren que no podem abaixar la guàrdia. Cal reforçar les actuacions municipals per garantir que la població tingui accés a la informació i als recursos necessaris per prevenir aquestes infeccions".
El 33% dels abortaments són repetidors
A banda de les ITS, l’informe també reflecteix una estabilització de les interrupcions voluntàries de l’embaràs, amb una taxa de 13,9 casos per cada 1.000 dones d’entre 15 i 44 anys. Tot i aquesta estabilització, el 33% d’aquestes interrupcions van ser de repetició, un aspecte que reforça la necessitat de millorar l’educació sexual.
Les autoritats locals compten amb aquest informe com una eina estratègica per desenvolupar polítiques eficaces en matèria de salut pública. L’augment de les ITS posa de manifest la importància de la prevenció i l’educació sexual com a pilars fonamentals per millorar la salut de la població.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris