El mes de desembre és sinònim de celebracions, retrobaments i, inevitablement, excessos alimentaris. Sopars d’empresa, àpats familiars, dolços tradicionals i brindis continus acaben passant factura al cos, especialment en forma d’inflor abdominal, digestions pesades i retenció de líquids. Davant d’aquest escenari tan habitual, la nutricionista i doctora en Farmàcia Amil López ofereix una sèrie de recomanacions pràctiques per alleujar aquests símptomes sense renunciar al plaer de gaudir de les festes.
Segons l’experta, petits gestos poden marcar una gran diferència. El primer “manament” és mastegar bé els aliments. Tot i que pot semblar obvi, menjar amb presses dificulta la digestió i afavoreix la formació de gasos. Mastegar de manera conscient ajuda l’estómac a treballar menys i facilita el procés digestiu, reduint la sensació de pesadesa posterior.
Un altre aspecte clau és vigilar la combinació d’aliments. López recomana no barrejar diferents fècules —com pa, pasta, arròs, patates o cereals— en un mateix àpat, ni combinar-les amb aliments molt àcids, com el vinagre, la salsa de tomàquet o determinades fruites. Aquest tipus de mescles pot alentir la digestió i contribuir a la inflor abdominal.
També és important prestar atenció a l’aire que s’ingereix de manera inconscient. Hàbits com mastegar xiclet, beure amb canyeta o directament de l’ampolla poden incrementar els gasos. A això s’hi afegeixen aliments als quals se’ls incorpora aire, com els refrescos amb gas, els suflés o la nata muntada. A més, l’estrès i l’ansietat, freqüents en aquestes dates, poden provocar que empassem més aire sense adonar-nos-en.
En aquest context, els remeis naturals poden ser grans aliats. La farmacèutica destaca el carbó vegetal, pel seu poder absorbent, i diverses infusions —dent de lleó, fonoll, anís, gingebre, camamilla, te verd, regalèssia, menta o malva— que ajuden a alleugerir les digestions i reduir gasos. Això sí, recomana prendre-les entre hores i no just després dels àpats, per no interferir amb els sucs gàstrics.
Caldo depuratiu abans de sopar durant 15
Finalment, Amil López proposa una cura depurativa senzilla però efectiva: prendre un caldo depuratiu abans de sopar durant 15 dies, dues vegades a l’any. Aquesta pràctica, assegura, ajuda a la funció del fetge, els ronyons i la vesícula, facilita l’eliminació de toxines i redueix tant la inflor abdominal com la retenció de líquids. El caldo es prepara bullint durant una hora cebes, pastanagues, porro, api, nap i llorer en dos litres d’aigua.
Amb aquests consells, l’experta recorda que cuidar el cos no implica renunciar als plaers, sinó trobar l’equilibri per començar l’any amb més benestar i lleugeresa.
Font: www.vogue.es/articulos
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris