El programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte al Maresme ha demostrat ser una eina eficaç per identificar casos en fases inicials i millorar les possibilitats de supervivència dels pacients. Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, que se celebra el 31 de març, el Consorci Sanitari del Maresme posa de manifest la importància d'aquest programa, que enguany compleix una dècada en funcionament. En els darrers cinc anys, la iniciativa ha permès detectar 55 casos de càncer colorectal en fases inicials, un factor determinant per reduir la mortalitat associada a aquesta malaltia. No obstant això, tot i que el programa compta amb una participació del 44%, l'objectiu és assolir un 65% en els propers anys per tal d'augmentar-ne l'impacte positiu en la salut pública.
La prova: un gest senzill amb grans beneficis
El cribratge es basa en la detecció de sang oculta en femta, una prova senzilla i no invasiva que es realitza des de casa. Quan el resultat és positiu, es procedeix a una colonoscòpia per confirmar o descartar la presència de lesions canceroses o precanceroses. Aquest mètode de detecció permet diagnosticar la malaltia abans que apareguin símptomes, fet que millora significativament el pronòstic dels pacients.
Tot i l'efectivitat d'aquest cribratge, la participació continua sent inferior a la desitjada. Segons dades de Salut, el 2023 la taxa de participació a Catalunya va ser del 47%, fet que significa que més d'un milió de persones d'entre 50 i 69 anys no es van beneficiar d'aquest sistema de prevenció.
Un repte per a la salut pública
El càncer colorectal és el més comú a Catalunya, amb més de 6.000 nous casos anuals, i és la segona causa de mort per càncer al país. Afortunadament, és una malaltia prevenible i tractable si es detecta a temps.

Per aquest motiu, experts com el doctor Jaume Grau, coordinador de la Unitat de Cribratge de l'Hospital Clínic de Barcelona, fan una crida a la participació, destacant que la prova "és senzilla i es fa a casa". A Mataró i al Maresme, el repte és incrementar la conscienciació i arribar a una participació del 65%.
La importància d'hàbits saludables
A banda del cribratge, adoptar un estil de vida saludable també ajuda a reduir el risc de càncer de còlon. Els experts recomanen mantenir un pes saludable, fer activitat física regularment, seguir una dieta equilibrada rica en fibra i evitar el consum de tabac i alcohol.
- Amb un augment de la participació en el programa de detecció precoç i la promoció d'hàbits saludables, es pot reduir la incidència i la mortalitat del càncer colorectal, millorant la qualitat de vida de moltes persones.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris