El peix sec, el superaliment accessible
El peix sec, el superaliment accessible

Redacció

El superaliment accessible que reforça la dieta infantil i femenina

Aquest aliment assequible concentra nutrients com calci, ferro, zinc i vitamines B12 i D, convertint-lo en un recurs estratègic per a la dieta infantil i femenina

patrocini ISSA setembre 25
 

A les regions més caloroses del planeta, especialment als tròpics, el consum de peix sec és àmpliament estès. Tot i que el terme “superaliment” no té reconeixement científic formal, s’utilitza per descriure aquells aliments complexos que aporten múltiples beneficis nutricionals, i el peix sec compleix aquesta definició: és ric en nutrients essencials, barat i fàcil d’accedir.

Fins ara, el coneixement sobre la producció i el consum d’aquest aliment era limitat. Es produeix sovint en petites pesqueries locals i es comercialitza de manera informal, la qual cosa dificultava la recopilació de dades sobre la seva aportació nutricional. Recentment, un equip internacional d’investigadors liderat per acadèmics de la Universitat de Lancaster (Regne Unit) ha publicat un estudi a Proceedings of the National Academy of Sciences que proporciona evidència científica de la seva importància. L’anàlisi mostra que el peix sec contribueix significativament a la ingesta recomanada de nutrients per a nens petits i dones, especialment en llars amb recursos limitats.

El peix sec es fa assecar al sol o mitjançant fum, processos que concentren els nutrients essencials en porcions més petites i estables. L’estudi va examinar 19 espècies diferents, incloses sardines del llac Victòria, sardinelles de Madeira i el peix conill de l’oceà Índic. Els resultats indiquen que, comparat amb el peix fresc, el peix sec té una densitat nutricional superior, especialment en minerals com el calci, el ferro, el zinc, l’iodi i el seleni, així com vitamines B12 i D. Només petites porcions poden aportar més del 15% de la ingesta diària recomanada d’aquests nutrients.

Segons el doctor James Robinson, investigador de Leverhulme al Centre Ambiental de Lancaster, “fins ara, el paper del peix sec en la seguretat alimentària i la nutrició sovint s’ha subestimat i ocultat, limitant la nostra comprensió sobre com contribueix a dietes saludables”. Afegeix que la seva prevalença mostra la seva importància, especialment per a poblacions vulnerables com dones i nens, així com per a famílies properes a pesqueries o en zones remotes.

Ric en àcids grassos omega-3, iode i seleni

El peix sec és també ric en àcids grassos omega-3, iode i seleni, i podria ser processat en pols per barrejar-lo amb altres aliments i crear menjars altament nutritius per a nadons. Això el converteix en un recurs valuós per prevenir i tractar la desnutrició. La doctora Rucha Karkarey, coautora de l’estudi, afegeix que “pot compensar deficiències nutricionals en mars estacionals, però les comunitats necessiten també mercats internacionals per garantir-ne la disponibilitat”.

D'aquesta manera, el peix sec es consolida com un aliment estratègic per a la nutrició i la seguretat alimentària als tròpics, amb un impacte directe en la salut de nens i dones. La seva combinació d’accessibilitat, valor nutricional i potencial per crear productes alimentaris innovadors el fa un veritable superaliment per a les comunitats més vulnerables.

Font: naciodigital.cat/viure-be


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris