Alzheimer, els primers senyals
Alzheimer, els primers senyals

Vinculen el risc d'Alzheimer amb aquests dos esdeveniments vitals

Hi ha dos esdeveniments vitals que poden estar vinculats amb el risc de patir Alzheimer. Són moments que potser no se li dona la importància que tenen.,

Un equip científic liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC), centre de la Fundació Pasqual Maragall, ha identificat que determinats esdeveniments vitals estressants, com el dol per la pèrdua de la parella i les dificultats econòmiques, poden afectar de manera significativa la salut cerebral i augmentar la vulnerabilitat davant l’Alzheimer.

La investigació, publicada a la revista Neurology, ha comptat amb la participació de 1.200 persones de la cohort ALFA (ALzheimer’s and FAmilies) del BBRC, impulsada per la Fundació La Caixa. Cap de les persones participants patia deteriorament cognitiu, però la majoria tenien antecedents familiars de la malaltia.

Segons els resultats, el dol per la mort de la parella es relaciona amb canvis en diversos biomarcadors clau de l’Alzheimer presents en el líquid cefalorraquidi. Entre els principals indicadors, s’ha observat una menor proporció de beta amiloide 42/40 —un signe d’alerta precoç— especialment en homes, i nivells més elevats de tau fosforilada i neurogranina, alteracions que es van manifestar amb més intensitat en dones. Totes aquestes modificacions van ser més pronunciades en persones amb un nivell educatiu més baix.

Per altra banda, el desemparament laboral i les pèrdues econòmiques importants es van associar amb una reducció del volum de la matèria grisa en regions del cervell implicades en la regulació emocional i cognitiva. En aquest cas, les repercussions també van variar segons el gènere: l’atur va afectar més el cervell dels homes, mentre que les dificultats econòmiques van impactar de forma més notable en les dones.

“La nostra recerca confirma que l’exposició a esdeveniments vitals estressants a la mitjana edat pot augmentar la vulnerabilitat davant la malaltia d’Alzheimer”, ha explicat la primera autora de l’estudi, Eleni Palpatzis. L’equip va analitzar ressonàncies magnètiques per estudiar el volum de la matèria grisa i va mesurar diversos biomarcadors, com la proteïna beta amiloide i la tau fosforilada, determinants en el desenvolupament de la demència. L’Alzheimer continua sent la causa més freqüent de demència i genera problemes progressius de memòria, pensament i comportament. Segons els investigadors, aquest treball posa de manifest la importància de tenir en compte la dimensió psicosocial i l’impacte dels factors socioeconòmics per poder actuar de manera preventiva.

Els experts recorden que, davant qualsevol senyal d’alerta, com canvis subtils en la memòria o les capacitats cognitives, és fonamental consultar amb un professional per a una valoració adequada i, si escau, iniciar seguiment especialitzat.

Comentaris