El 9 de juliol, Caldes d’Estrac commemora el seu naixement com a municipi. Una fita que molt pocs pobles —i fins i tot països— tenen marcada amb data pròpia, i que aquest any arriba als 806 anys. La iniciativa, impulsada per l’exalcalde Albert Batlle, reivindica una història singular d’autonomia, resistència i identitat local.
No és habitual que una localitat de menys d’un quilòmetre quadrat tingui assignat un dia propi per recordar el seu naixement. Aquesta distinció és més pròpia de nacions que no pas de pobles. Però Caldes d’Estrac no és un poble qualsevol. És un “petit gran poble” que, malgrat les seves dimensions reduïdes, ha estat històricament capaç de defensar la seva singularitat, mantenir la seva autonomia i marcar perfil propi dins el panorama català.
Aquest 9 de juliol de 2025, Caldes d’Estrac celebra els seus 806 anys des que va néixer com a entitat organitzada. La commemoració, instaurada com el Dia de Caldes fa pocs anys, es fonamenta en una data clau: el 9 de juliol de 1219. Aquell dia, segons consta als documents històrics, els senyors del castell de Mata, Guilleuma de Castellvell i el seu fill Guillem de Montcada, van cedir una part del seu territori —el que avui seria Dalt de Caldes— al ciutadà barceloní Pere Grony. L’objectiu era que aprofités el cabal d’aigües termals per construir-hi un asil per a malalts i pelegrins, com ja havia fet en altres indrets com Barcelona, Martorell i Santa Coloma de Gramenet.
Aquell gest va marcar l’inici d’un espai singular, que funcionaria des d’aleshores com un territori pràcticament independent, conegut com una “quadra” o “alou”. Això el feia diferent de la resta de poblacions de la comarca, que estaven sotmeses a senyorius feudals. Aquest estatut especial es va consolidar el 1396, quan el Consell de Cent de Barcelona va adquirir el territori, convertint-lo en un carrer extern però autònom de la ciutat comtal. No va ser fins al Decret de Nova Planta de 1716, posterior a la derrota catalana de 1714, que Caldes va deixar de dependre de Barcelona i esdevingué un municipi més del Maresme.
L’impulsor de la celebració del Dia de Caldes va ser l’alcalde fins fa poques setmanes, Albert Batlle, gran coneixedor de la història local i autor de diversos treballs de recerca sobre els orígens del municipi. El 2024, Batlle signava un manifest que sintetitza molt bé l’esperit de la commemoració: “No cada dia s’arriba als 800 anys... Cal decidir com fem honor i reconeixement als nostres avantpassats que han portat Caldes a ser com és”, afirmava.
En aquell text, Batlle reivindicava la trajectòria de Caldes com a municipi singular: “Primer vam ser quadra o alou, independents sense més amo que Déu i el rei, segons es deia a l’època. Després, carrer de Barcelona, i finalment municipi propi. Sempre amb un fort esperit de govern propi, a vegades amb més gràcia i saviesa, a vegades amb menys, però sempre amb ganes de fer el millor pel conjunt dels ciutadans caldencs”.
La celebració del Dia de Caldes busca recordar aquesta llarga tradició d’autogovern i d’arrelament. Però també vol mirar cap al futur. “Tenim sobre la taula reptes a resoldre que condicionaran el nostre futur: les grans obres a la N-II, el tren, la riera o les platges, i també els nostres propis plans urbanístics i de patrimoni”, explicava Batlle en el seu discurs del darrer aniversari.
Sobreviure als embats del temps
Amb un teixit social viu, una forta identitat cultural i una població orgullosa, Caldes d’Estrac ha sabut sobreviure als embats del temps, malgrat ser una peça petita dins del mapa català. “Érem pocs, però érem tossuts. I ho continuem sent. Ningú ens farà desistir de la nostra voluntat de ser-hi i de transmetre-ho als nostres descendents”, reblava l’exalcalde.
La celebració d’enguany, com les anteriors, ha inclòs actes institucionals, activitats culturals i espais de memòria. Però sobretot ha servit per reafirmar una idea: Caldes té prou història, força i caràcter com per tenir un dia propi. I el 9 de juliol s’ha consolidat com una jornada de reivindicació d’aquesta singularitat.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris