Lights of Caldes d’Estrac
Lights of Caldes d’Estrac

Un homenatge preciós a la llum única de Caldes d’Estrac

Miquel Guri ha guanyat amb el curtmetratge ‘Lights of Caldes d’Estrac’ el primer premi del festival més important del món en cinema rodat amb el telèfon mòbil

image (1)


El passat mes de novembre, el curtmetratge 'Lights of Caldes d’Estrac' va guanyar el gran premi del festival internacional Moment Invitational, un dels certàmens més prestigiosos dedicats al cinema rodat amb mòbil als Estats Units. Aquest film, obra del creatiu publicitari i cineasta emergent Miquel Guri, és un poema visual que ret homenatge a la llum i a la màgia del seu poble, Caldes d’Estrac.

“El film és un joc de llums, un poema visual, i una peça artística experimental dedicada al poble de Caldes d’Estrac que tant estimo”, explica Guri. L’obra és el resultat de tres anys de gravació, en què l’autor va anar recopilant imatges de la llum en moviment, observant-ne el comportament en diferents condicions meteorològiques i moments del dia. “Pluja, llampecs, persones... mirant-ho tot vaig buscar cosir-ho amb un vídeo”, comenta sobre el procés creatiu.

Una trajectòria creativa marcada per la publicitat

Miquel Guri és director creatiu en el món de la publicitat, una feina que l’ha dotat d’una gran capacitat per narrar històries amb imatges. Durant molts anys, Guri no s’havia atrevit a agafar una càmera, ja que delegava aquesta tasca a productores professionals. No obstant això, la pandèmia va suposar un punt d’inflexió: “Vaig decidir començar a fer vídeos, trencar la vergonya personal. Fins llavors m’ho havien fet productores”. A partir d’aquí, es va enamorar del format audiovisual i va començar a experimentar amb el seu propi estil. “YouTube és una gran escola”, afirma.

Guri va descobrir que els telèfons mòbils podien ser una eina potent per a la creació audiovisual. “Vaig veure el potencial que té el mòbil i vaig veure que podia donar molt de si. Vaig anar mirant, vaig pensar en aplicar conceptes fotogràfics com exposició, experimentar amb vídeos… dona molt plaer”. Durant tres anys, va enregistrar imatges amb el seu iPhone utilitzant una aplicació que li permetia modificar la velocitat i altres paràmetres, buscant capturar la bellesa efímera de la llum a Caldes d’Estrac.

“El més important és tenir visió, tenir ull cinematogràfic”, assegura. Per a ell, la clau de l’èxit no és només l’eina, sinó l’experiència i la paciència: “Es pot fer amb quasi qualsevol mòbil amb una app que et permeti modificar velocitats, exposicions i molta paciència. Són moltes preses d’imatge. És entrenar-se. No surto de casa sense una càmera… però és quasi com un toc. Em relaxa la idea de saber que si veig un moment màgic el podré captar”.

Un homenatge a Caldes d’Estrac

El vincle de Guri amb Caldes d’Estrac és profund. “Jo soc un enamorat de Caldes. Vaig venir de casualitat, però va ser un enamorament de cop”, confessa. El curtmetratge és, en essència, una declaració d’amor al seu poble. “La gràcia de Caldes d’Estrac és que és variada. Quan es pon el sol hi ha una netedat amb el reflex dels núvols que és màgica. Quan surt el sol et dona una altra llum. El mar davant i la muntanya darrere et dona llum. A nivell de transport ho tenim tot: cotxes, tren, helicòpter… sense sortir d’un poble molt petit tens totes les llums que pots trobar veient en d’altres destinacions”.

Les tempestes de Caldes també tenen un paper fonamental en el film. “Les tempestes són espectaculars… llampecs quan hi ha tempesta, són llums excepcionals”. Així mateix, la llum de la gent del poble, de les famílies, aporta un caliu especial a la peça.

Un futur per explorar

L’èxit del curtmetratge ha estat un punt d’inflexió per a Guri, que ara es planteja nous reptes en l’àmbit audiovisual. “Tot això ha estat un impacte. Jo ho feia com a cosa personal i ara veig que tira”. Amb aquesta motivació renovada, no descarta ampliar “Lights of Caldes d’Estrac” en una versió més extensa, explorant encara més la bellesa del seu estimat poble.

El que és segur és que Guri continuarà capturant la màgia de la llum i del seu entorn, demostrant que la creativitat no necessita grans pressupostos ni equipaments sofisticats, sinó passió, paciència i una mirada atenta al món que ens envolta.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Arxivat a:

Comentaris