El restaurant L'Esguard de Sant Andreu de Llavaneres ha estat escollit com a restaurant de l'any 2005 per l'Acadèmia Catalana de Gastronomia. L'establiment és propietat del neuròleg, humanista i cuiner Miquel Sánchez Romera, considerat el creador del construccionisme a la cuina. Inaugurat fa deu anys, L'esguard s'ha convertit en un centre de referència pels seus plats i la seva biblioteca culinària, que consta de més de 5.000 volums.
Un altre restaurant de la comarca, l'Hispània d'Arenys de Mar, també ha estat reconegut amb el premi especial 2005, concedit a les seves responsables, les germanes Paquita i Lolita Reixach, "per convertir l'obligada tasca de menjar en un ritu de dimensions etnològiques.
A més, l'Acadèmia també ha atorgat els premis de les categories de Millor Cuiner Jove, que ha recaigut en Xavier Franco, del Saüc; i el de Professional de l'Any, que ha estat per a Joan Pedrell, propietari del restaurant El Gatell, de Cambrils, al Baix Camp. En la categoria de la millor labor de divulgació, el premi ha estat per a Enric Canut, conegut com a "l'ambaixador dels formatges espanyols". Canut és enginyer agrícola que des de fa anys es dedica a donar a conèixer els formatges nacionals i que ha estat l'autor d'iniciatives com "Espanya, la terra dels mil formatges".
Un altre restaurant de la comarca, l'Hispània d'Arenys de Mar, també ha estat reconegut amb el premi especial 2005, concedit a les seves responsables, les germanes Paquita i Lolita Reixach, "per convertir l'obligada tasca de menjar en un ritu de dimensions etnològiques.
A més, l'Acadèmia també ha atorgat els premis de les categories de Millor Cuiner Jove, que ha recaigut en Xavier Franco, del Saüc; i el de Professional de l'Any, que ha estat per a Joan Pedrell, propietari del restaurant El Gatell, de Cambrils, al Baix Camp. En la categoria de la millor labor de divulgació, el premi ha estat per a Enric Canut, conegut com a "l'ambaixador dels formatges espanyols". Canut és enginyer agrícola que des de fa anys es dedica a donar a conèixer els formatges nacionals i que ha estat l'autor d'iniciatives com "Espanya, la terra dels mil formatges".