Persones amb nanisme entrant a la festa de Lamine Yamal
Persones amb nanisme entrant a la festa de Lamine Yamal

Acusen Lamine Yamal de denigrar persones amb nanisme per la festa del seu 18è aniversari

L'ADEE denuncia que el jugador mataroní del FC Barcelona va contractar persones d'aquest col·lectiu per a la celebració, i assegura que emprendrà accions legals: "La dignitat i els drets no són entreteniment per a ningú"

El mataroní Lamine Yamal, jove estrella del FC Barcelona, s’ha vist envoltat d’una forta polèmica després de la celebració del seu 18è aniversari. L’Associació de Persones amb Acondroplàsia i Altres Displàsies Esquelètiques amb nanisme (ADEE), entitat membre de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE), ha denunciat públicament la contractació de persones amb nanisme com a part de l’entreteniment de la festa i ha anunciat que emprendrà accions legals i socials per salvaguardar la dignitat del col·lectiu.

Una festa polèmica

La celebració, que va tenir lloc la nit de dissabte a diumenge en una luxosa masia d’Olivella (Garraf), va reunir més de 200 convidats, incloent companys de vestidor com Gavi, Alejandro Balde, Raphinha o Lewandowski i artistes com Quevedo, Bizarrap i Bad Gyal. Una festa extremadament exclusiva i amb fortes mesures de seguretat que ja havia generat controvèrsia i que ara s’ha vist ara eclipsada per l’acusació de l’ADEE, que considera els fets “intolerables” i “contraris a la dignitat humana”.

“És inacceptable que en ple segle XXI se segueixi utilitzant a persones amb nanisme com a diversió en festes privades, i encara més greu quan aquests fets involucren a figures públiques com Lamine Yamal”, ha afirmat la presidenta de l’associació, Carolina Puente. “La dignitat i els drets del nostre col·lectiu no són entreteniment per ningú, sota cap concepte.”

Lamine Yamal celebra un gol reivindicant el 304 de Rocafonda. Foto: Víctor Salgado / FC Barcelona

Lamine Yamal celebra un gol reivindicant el 304 de Rocafonda. Foto: Víctor Salgado / FC Barcelona

Segons l’ADEE, la contractació d’aquestes persones com a reclam perpetua estereotips, alimenta la discriminació i menyscaba la imatge i els drets de les persones amb acondroplàsia o altres displàsies esquelètiques. L’entitat recorda que la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat prohibeix expressament “els espectacles o activitats recreatives en què s’utilitzi la discapacitat per suscitar la burla, la mofa o la irrisió del públic”.

La cosificació del col·lectiu

Aquest no és un problema nou, segons l’associació, que des de fa anys impulsa la campanya “Los Bufones de Velázquez” per denunciar la cosificació històrica de les persones amb nanisme i reivindicar una representació digna del col·lectiu.

L’ADEE ha fet una crida als mitjans de comunicació, empreses i personalitats públiques perquè rebutgin qualsevol forma de discriminació o cosificació de les persones amb discapacitat. “Quan una persona amb influència social participa en aquest tipus de situacions, el dany és encara més gran perquè transmet a la societat —especialment a la gent jove— que la discriminació és acceptable”, ha conclòs Carolina Puente.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (3)