Carregant...
Can Fugarolas de moment no es toca: la jutgessa barra el pas a la Sarebs. Foto: R.Gallofré

Cugat Comas

Can Fugarolas de moment no es toca: la jutgessa barra el pas a la Sareb

El projecte de Can Fugarolas guanya temps: la jutgessa insta la propietat de la finca a optar per un procediment judicial diferent

Can Fugarolas ha salvat una pilota de partit. Aquest dilluns s’ha conegut el resultat de la vista del judici de dijous passat quan la Sareb, propietària de la finca, volia declarar nul el contracte de masoveria urbana vigent. La jutgessa no ha fallat directament sobre aquest, el que ha fet és redirigir la partida judicial a un altre camp, el de procediment ordinari. Això vol dir que el fantasma d’un llançament contra l’equipament del barri de l’Havana de Mataró s’allunya en el temps i que la via judicial serà més llarga que el que el ‘banc dolent’ volia i aspirava. 

La Federació de Can Fugarolas ha celebrat la notícia com “notícies boníssimes que ens permeten guanar temps per pressionar i sobretot construir una estratègia de futur”. Què vol dir, això? El que ha fet la jutgessa és considerar que el procediment judicial obert no és el que toca i per tant si la Sareb ha de tornar a demanar un llançament haurà de canviar a un procediment per via ordinària. D’entrada, aquest nou camp, permet a Can Fugarolas poder presentar recurs contra una hipotètica sentència en contra en el futur. Aquest és el baló d’oxigen i temps que guanya Can Fugarolas a partir d’ara. Òbviament la Sareb no cessarà en el seu intent de poder vendre la finca -i té un calendari apretat per assolir-ho, perquè com a ens té data de caducitat, el banc dolent- però el projecte social, cultura i comunitari guanya marge per mirar de conformar una alternativa al tancament. Una alternativa que, com és sabut, passa per la compra i adequació del projecte sumant-hi lloguer cooperatiu i assequible per a fer viable l’operació.

Can Fugarolas al jutjats. Foto: R.Gallofré



El conflicte segueix

A banda i banda del camp segueix havent-hi el mateix conflicte. La SAREB busca la possessió de la nau, tot i que Can Fugarolas defensa la validesa legal del contracte de masoveria urbana signat el 2016, que els dona dret a ocupar l’espai. A més, des del col·lectiu argumenten que, durant els més de deu anys d’ocupació, han realitzat millores substancials en l’edifici, com la rehabilitació de la façana i la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que han permès posar en marxa una gran varietat d’activitats socials i econòmiques, i que aquesta part s’ha de tenir en compte.

Qui segueix dins de plànol i enquadrat com a protagonista, també, és l’administració i especialment l’Ajuntament de Mataró a qui el col·lectiu de Can Fugarolas insta a buscar solucions en aliançaper mantenir l’espai com a centre cultural i social per al barri i la ciutat. En aquest sentit no s’ha deixat de treballar entre bambolines amb entitats de l’economia social i solidària dels camps de l’habitatge i el crèdit per possibilitar una compra col·lectiva i rehabilitar la nau per convertir-la en un espai mixt, que inclogui tant activitats comunitàries com habitatge social. Aquesta pantalla segueix sent a l’horitzó però passa per una aliança de facto amb l’Ajuntament de Mataró i una modificació del planejament urbanístic de la zona

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta