Així serà el Parc de l'Economia Circular, amb una inversió de 40 milions d'euros
Així serà el Parc de l'Economia Circular, amb una inversió de 40 milions d'euros

Compte enrere per veure els resultats de 40 milions d'euros d'inversió a Mataró

El Parc Circular Mataró-Maresme serà una realitat la primavera de l'any vinent amb l'objectiu de canviar totalment la gestió dels residus al territori

El Parc Circular Mataró-Maresme està en marxa i es preveu que la seva primera fase es faci realitat la primavera del 2026. Amb una inversió de gairebé 40 milions d'euros, aquest projecte pioner vol transformar la manera com es gestionen els residus a Mataró i al Maresme, promovent la reutilització i la reducció de la generació de deixalles. L'equipament porta quatre anys de retard respecte al calendari previst, a causa del descobriment de restes arqueològiques al solar del poligon de Mata-Rocafonda on s'està edificant. 

Impuls de l'economia circular

El projecte està impulsat pel Consorci de Residus del Maresme, que agrupa 28 ajuntaments de la comarca sota la presidència de Mataró, amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Maresme. La inversió total ascendeix a 39,9 milions d'euros, provinents de diverses fonts: els ajuntaments consorciats aportaran 14,3 milions, mentre que la inversió privada serà de 14,6 milions. A més, la Generalitat i els fons Next Generation contribuiran amb 11 milions d'euros.

Ara sí, el Parc de l'Economia Circular de Mataró comença a prendre forma

Ara sí, el Parc de l'Economia Circular de Mataró comença a prendre forma

Un equipament innovador per allargar la vida dels productes

El Parc Circular estarà situat al polígon industrial de Mata-Rocafonda i serà un centre de referència en economia circular. La seva primera fase inclou l'Espai Refer, un "centre cívic" de prevenció de residus que oferirà diversos serveis gratuïts per a la ciutadania, com:

  • Una Biblioteca de les Coses per al préstec d'objectes d'ús esporàdic.

  • Assessorament per a l'autoreparació d'electrodomèstics, mobles, bicicletes i tèxtils.

  • Una cuina per a tallers de prevenció del malbaratament alimentari.

  • Un servei de préstec de vaixella reutilitzable.

  • Una botiga de segona mà.

  • Una Scrap Store per fomentar l'ecodisseny amb excedents d'empreses.

  • Xerrades per aprendre a reduir i reutilitzar residus.

També es construirà una zona de tractament de residus voluminosos, connectada amb el sistema de recollida porta a porta per maximitzar la recuperació de materials.

Un impacte econòmic i social positiu

Es preveu que el Parc Circular generi 381 llocs de treball durant la construcció i 211 en la fase d'explotació, dels quals 105 es destinaran a persones en risc d'exclusió social. A més, dinamitzarà el teixit empresarial local, impulsant la innovació i la transició cap a un model de producció més sostenible.

La Comissió Tècnica destaca el seu paper estratègic

El passat 27 de febrer, la Comissió Tècnica de Mataró Circular 2030, formada per experts en economia circular i sostenibilitat, va valorar el Parc Circular com el projecte més rellevant de l'estratègia local per la seva capacitat de generar oportunitats i millorar la qualitat de vida. El projecte s'alinea amb el Pacte Verd Europeu i l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular, convertint-se en un model per a altres municipis i regions.

Ca la Madrona, Parc economia circular. Foto: R.Gallofré
Jaciment arqueològic de Ca la Madrona. Foto: R.Gallofré

Un edifici sostenible i d'alta eficiència energètica

El Parc Circular seguirà els estàndards nZEB (Nearly Zero Energy Building), amb sistemes passius per reduir el consum energètic i plaques fotovoltaiques per generar electricitat i energia solar tèrmica. A més, es reutilitzaran materials de l'antiga fàbrica de Cristalleries de Mataró per als paviments interiors.

Notable endarreriment

Les obres es van iniciar la tardor passada amb un retard de quatre anys respecte al calendari previst, a causa del descobriment de restes arqueològiques d’època romana, tardo-romana i medieval en el terreny destinat a la construcció. Tot i les mobilitzacions ciutadanes per preservar-les in situ, finalment es reubicaran en un solar proper, a la zona del Bon Recés, amb el vistiplau de la Generalitat. Des de Maresme Circular alerten que aquesta demora podria posar en risc l'execució de les subvencions atorgades al projecte, valorades en 11 milions d’euros i subjectes a terminis estrictes. Davant d’aquesta situació, el Consorci explorarà alternatives per garantir-ne la viabilitat.

Comentaris (4)