Els cotxes abandonats a la via pública s’han convertit en una de les queixes més recurrents entre el veïnat de Mataró. Als ulls dels ciutadans, són massa els vehicles que romanen dies, mesos o fins i tot anys aparcats al mateix lloc, acumulant pols i degradant-se, sense que la grua els retiri. L’Ajuntament reconeix la problemàtica i assegura que hi està treballant, però admet que la solució no és senzilla.
Un doble problema: envelliment del parc mòbil i cotxes foranis
Segons expliquen des de l'àrea de Via Pública, la ciutat afronta dues situacions paral·leles que agreugen el fenomen. D’una banda, s’ha detectat un percentatge elevat de vehicles abandonats que no són de Mataró, provinents d’altres municipis. De l’altra, hi ha un envelliment progressiu del parc mòbil: els vehicles nous s’han encarit, la incertesa sobre quin tipus de cotxe comprar ha augmentat i ha proliferat el mercat de segona mà, saturant la ciutat de cotxes antics. “En un percentatge petit però significatiu, alguns d’aquests vehicles vells s’acaben abandonant”, expliquen.
La mirada està també posada en el futur immediat: l’entrada en vigor de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a moltes ciutats, com ara Mataró, podria agreujar el problema. “Quan totes les ciutats comencin a apretar fort pel tema de les emissions, qui tingui un cotxe que no pugui circular per zones restringides o pel lloc on va a treballar, acabarà deixant-lo en desús. Molta gent ho farà bé, però altres aparcaran un dia i no l’agafaran mai més”, destaquen des del consistori

Cotxes abandonats a l'aparcament Rafael Estrany
Uns dipòsits col·lapsats
La gestió dels vehicles abandonats té un altre obstacle: la saturació dels dipòsits municipals. Actualment, l’Ajuntament gestiona entre 350 i 400 vehicles abandonats cada any. Amb un esforç important, s’ha aconseguit alliberar el dipòsit del parc del Palau, on hi havia 200 vehicles abandonats de forma permanent. Ara és un aparcament de rotació per als veïns.
A més, abans d’acabar l’any s’alliberarà el dipòsit de vehicles situat a Rafael Estrany, on hi ha una cinquantena de cotxes en disposició judicial des de fa una dècada, atrapats en el limbo de l’administració. Això no resol del tot la situació: quan la grua municipal retira un cotxe abandonat i el trasllada a un dipòsit, molts propietaris prefereixen no pagar la multa ni la taxa corresponent i l’acaben deixant allà, la qual cosa genera un efecte embut. “El problema de saturació de dipòsit fa que no puguem posar enlloc els vehicles abandonats a la via pública”, assenyalen des de Via Pública.

Cotxe abandonat a la Carretera de Mata
Procediments garantistes i llargs
Aquesta saturació també té molt a veure amb la complexitat del procediment administratiu per declarar un vehicle com a abandonat. “És un tràmit molt garantista: li treus el cotxe al seu propietari i li trinxes, aiixí que cal extremar les garanties, notificar a la persona, donar-li temps per presentar al·legacions…" constaten des de l'Ajuntament,. Tot plegat fa que el termini mínim per poder desballestar un vehicle sigui d’entre 6 i 8 mesos.
Mentrestant, la ciutat busca solucions. S’ha signat un nou contracte de gestió de vehicles abandonats amb una empresa de desballestament del Vallès, que ja acull 100 vehicles retirats de Mataró per no consumir recursos dins del municipi. Però, com admeten fonts municipals això no és una solució definitiva: “Traslladem el problema de lloc, però almenys és fora de Mataró”.

Els veïns es queixen de la presència de cotxes abandonats
Noves vies administratives i crida a la ciutadania
Per atacar el problema d’arrel, l’Ajuntament treballa per agilitzar els procediments administratius i desenvolupar noves eines informàtiques. Una de les propostes és facilitar al màxim que la ciutadania pugui tramitar l’abandonament voluntari d’un vehicle: “Si algú no vol el cotxe, que ens ho digui i nosaltres ens encarregarem gairebé de tot” diuen des de Via Pública.
Amb els vehicles ja detectats com a presumptament abandonats, el consistori també busca actuar de forma preventiva. Abans d’activar el llarg procés de retirada, es localitza el propietari i se li ofereix la possibilitat de fer la renúncia voluntària. El propietari facilita la documentació, omple uns papers i l'Ajuntament s'encarrega de la resta.
Cal tenir en compte, segons avisen des del consistori, que ni molt menys tots els cotxes que semblen abandonats ho estan realment. “Detectem un vehicle que fa pinta d’estar-ho, activem el procediment, i quan finalment notifiquem a la persona, el cotxe desapareix. Més de la meitat dels casos que obrim són infructuosos”, puntualitzen des de l'àrea de Via Pública.

Es va trigar mig any per enretirar aquest cotxe abandonat i cremat a Mataró
Multes per activar els propietaris
Per incentivar els propietaris a moure els vehicles sospitosos d’abandonament, l’Ajuntament ha començat a sancionar-los per estacionament continuat durant més de 15 dies al mateix lloc. Aquesta mesura busca forçar la retirada del cotxe abans d’arribar al tràmit d’abandonament.
Darrere d’aquest fenomen, en tot cas, hi ha sovint persones que no tenen assegurança en vigor o que no poden afrontar els costos derivats de mantenir el cotxe. L’envelliment del parc de vehicles a la ciutat és, segons l’Ajuntament, un factor clau en tot plegat. Mentre es treballa per alliberar espai i agilitzar tràmits, la problemàtica dels cotxes abandonats segueix sent un repte pendent per a la ciutat.

Retirada d'un vehicle a Mataró. Foto: ACN
Les quatre claus per entendre el fenomen
- Els cotxes abandonats són una de les principals queixes veïnals a Mataró i col·lapsen els dipòsits municipals.
- L’Ajuntament treballa per agilitzar els tràmits i ha traslladat vehicles a un desballestament del Vallès per alliberar espai.
- La saturació i els procediments garantistes allarguen fins a 8 mesos la retirada definitiva d’un vehicle.
- Es multen vehicles sospitosos d’abandonament i s’ofereix als propietaris la possibilitat de fer-ne la renúncia voluntària.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (2)