Dues setmanes després dels incidents que es van concentrar en un mateix barri de Mataró, amb enfrontaments entre joves i policia i aldarulls com crema de contenidors, Cerdanyola té tots els números per tornar a ser notícia els propers dies. El motiu, que a mode de reacció a aquests fets s’hi ha convocat amb una diferència de només 48 hores dues manifestacions de signe totalment contrari. La mateixa Plaça de l’Onze de Setembre escenificarà dimarts 6 i dijous 8 les dues conceptualitzacions d’un mateix problema que s’ha manifestat en aquest punt de la capital del Maresme.
Can Morros, que és el nom popular amb el que es coneix la Plaça de l’Onze de Setembre, acollirà dues convocatòries diametralment oposades les tardes de dimarts i dijous. Dimarts la manifestació (19h) la convoquen una autodenominada Plataforma de Veïns per la Seguretat de Mataró per, en paraules textuals, “demanar a l’Ajuntament més policia, més seguretat i lleus més dures’. Es presenta com una convocatòria ‘contra la inseguretat i la violència’ i compta amb el suport i la cobertura de diferents grups de xarxes socials propers a grups com Vox. Asseguren que volen "fer sentir la seva veu davant una situació que consideren insostenible: augment d'actes delictius, okupacions reiterades, sensació d'abandonament institucional i manca de resposta eficaç per part de l'Ajuntament i de les administracions competents". La manifestació finalitzarà a la Plaça Illa Cristina.

La ‘resposta’ a aquesta i als incidents de Cerdanyola arribarà dos dies després a la mateixa plaça de Cerdanyola, tot i que en aquest cas amb format manifestació i fins a l’Ajuntament, a les portes del Ple Municipal que s’hi farà. La convocatòria és “contra el racisme i els desnonaments” i els convocants formen una xarxa d’entitats entre les que hi ha el Sindicat de l’Habitatge.
- Cal recordar que precisament l’Ajuntament de Mataró va carregar, durant els dies de més aldarulls a Cerdanyola, contra els grups que finalment han fet el pas de propiciar la doble manifestació.
Un SOS dels “barris perifèrics”
La convocatòria de dijous es concentra en el dret a l’habitatge i es presenta com una mena de SOS dels denominats “barris perifèrics” de la ciutat que són principalment Cerdanyola i Rocafonda. Els convocants critiquen la situació actual i critiquen que “els bancs i fons d’inversió acumulen pisos buits, i l’única resposta de l’Ajuntament ha estat criminalització, racisme i repressió policial als barris. L’extrema dreta i alguns sectors polítics utilitzen la precarietat per dividir-nos i criminalitzar una part de la població. Però la realitat és que el problema de Mataró no és la immigració ni l’ocupació, sinó la crisi estructural de l’habitatge, l’abandonament dels barris i el racisme estructural”.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (12)