Casa Parera és dins de la Ruta Puig i Cadafalch

Redacció

L’edifici modernista de Mataró que passa desapercebut... i és una joia arquitectònica

La casa Parera és un dels edificis que Josep Puig i Cadafalch va fer a la 'seva' Mataró i que ara acull un dels restaurants de referència

Al cor del centre històric de Mataró, al carrer Nou, hi ha un edifici que molts passen de llarg sense aturar-s’hi, tot i ser una autèntica joia del modernisme català. Es tracta de Casa Parera, un immoble dissenyat l’any 1894 per un jove Josep Puig i Cadafalch, que aleshores començava a fer-se un nom. Amb el temps, l’edifici ha quedat integrat entre les façanes comercials del carrer, però la seva singularitat continua captivant a qui s’hi fixa. Des del 2024, a més, el ressò ha crescut amb força: l’obertura del restaurant Casa Parera, avui un dels més ben valorats de la ciutat, ha tornat a posar aquest tresor arquitectònic al mapa.

L’encàrrec va ser de Miquel Parera i Partegàs, un mataroní amb aspiracions de notorietat. Volia que la seva casa fos diferent de qualsevol altra, que cridés l’atenció i que es convertís en motiu d’admiració. Per aconseguir-ho va confiar en Puig i Cadafalch, que tot just despuntava però ja mostrava el segell personal que el convertiria en un dels grans noms del modernisme.

La estructura de la casa és aparentment senzilla: planta baixa i dos pisos, amb una balconada que recorre tota la façana a l’alçada del primer pis. Però darrere d’aquesta simplicitat s’hi amaga un treball decoratiu exquisit. La façana integra esgrafiats florals i vegetals, maó vist, forja en finestrals i balconades i un coronament ricament ornamentat que li confereix caràcter i elegància.

El diàleg entre Puig i Cadafalch i Eusebi Arnau

Un dels aspectes més rellevants de Casa Parera és la col·laboració amb l’escultor Eusebi Arnau, que anys més tard esdevindria una figura clau del modernisme. La part superior de la façana inclou mènsules esglaonades, escuts, gàrgoles i elements escultòrics de gust neogòtic, atribuïts a Arnau. Es tracta d’una de les seves primeres col·laboracions amb Puig i Cadafalch, i el resultat és un diàleg perfecte entre arquitectura i escultura.

Espectacular aportació d'Arnau
Espectacular aportació d'Arnau a l'edifici

 

Les finestres del primer pis, per exemple, estan flanquejades per figures mitològiques com dracs, follets o bufons, en una clara al·lusió a la iconografia medieval catalana que l’arquitecte utilitzaria sovint en altres obres. Als balcons del segon pis hi trobem els escuts familiars i l’any de construcció, una inscripció que encara avui manté viva la memòria del promotor.

Quan la casa es va acabar, el 1894, la premsa local se’n va fer ressò i en destacava la modernitat i l’atreviment decoratiu. Els mataronins d’aquella època s’hi aturaven per contemplar els esgrafiats i els relleus florals, un llenguatge visual que trencava amb la monotonia arquitectònica del carrer. L’objectiu de Miquel Parera s’havia complert: tothom parlava de la seva casa.

Amb el pas dels anys, la façana ha resistit dignament el pas del temps i, tot i estar adossada a altres edificis, continua destacant per la seva harmonia i personalitat.

Casa Parera, restaurant al Carrer Nou de Mataró
Casa Parera, restaurant al Carrer Nou de Mataró


El ressorgiment amb el restaurant Casa Parera

Durant dècades, Casa Parera va ser un edifici residencial discret, que quedava camuflat entre comerços i el trànsit de vianants del carrer Nou. Però el 2024 va renéixer amb força gràcies a l’obertura del restaurant Casa Parera, que porta el nom de l’edifici i li ha donat nova vida. Amb Robert Lechuga, exxef de Bodega 1900, al capdavant, l’establiment ha sabut combinar la tradició arquitectònica amb la modernitat gastronòmica. La proposta es basa en una cuina de mercat, amb plats creatius i productes de temporada. Entre les especialitats hi destaquen la seva ensaladilla cremosa, la stracciatella fresca, les làmines de vaca vella adobades i els calamarsets guisats. Una carta curta però pensada per sorprendre i fidelitzar.

El restaurant s’ha convertit en una referència gastronòmica al Maresme, i cada setmana atreu desenes de comensals que, a més de gaudir de bona cuina, descobreixen l’encant d’un edifici històric. Així, Casa Parera ha passat de ser una joia amagada a recuperar el protagonisme que havia tingut a finals del segle XIX.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris