La Tarda Guillada, un exemple de festes majors per a la canalla. Foto: R.Gallofré
La Tarda Guillada, un exemple de festes majors per a la canalla. Foto: R.Gallofré

Les festes majors per a canalla: una aposta educativa i integradora d'èxit

Cada cop més municipis aposten per programació amb imatgeria i rituals per als menuts que no són una versió "descafeïnada" de les festes, sinó que tenen entitat pròpia com la Tarda Guillada de Les Santes

patrocini juguettos 720 (1)
 

A Catalunya, cada cop són més les poblacions que aposten per crear actes de festa major específics per a la canalla, amb imatgeria pròpia i estructures ritualitzades a mida dels més petits. En el cas de Les Santes, està clar, parlem de la Tarda Guillada.  Aquest fenomen, que ha anat creixent les darreres dècades, té el seu origen en experiències pioneres com la Patum Infantil de Berga —un dels exemples més paradigmàtics—, però s’ha estès àmpliament fins a esdevenir pràctica habitual en moltes festes populars i tradicionals del país.

La Patum Infantil, instaurada oficialment l’any 1956 però amb precedents anteriors, ha estat històricament un referent. S’hi reprodueixen totes les comparses de la Patum "gran", amb estructures més petites, pensades perquè les manipulin nens i nenes. Aquesta adaptació no només permet la participació directa de la canalla, sinó que també garanteix la transmissió dels valors, ritus i coneixements propis d’aquesta festa tan singular. Els infants hi aprenen, tot jugant, com es balla una guita, com s’encenen els fuets o quines són les melodies tradicionals. És una veritable escola de la festa.

Aquest model s’ha replicat arreu del territori. Ciutats com Tarragona, Reus, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú o Mataró compten avui amb seguicis festius infantils o figures de foc i bestiari creades específicament per als més petits. Mataró té des de fa anys la Momeroteta i el Dragalió, i enguany el nou Basilisc petit, que a diferència dels altres dos no és figura institucional. Aquestes figures tenen el mateix valor simbòlic i estètic que les seves homòlogues adultes, però s’adapten en mida, manipulació i intensitat per fer-les segures i atractives per a la canalla.

Aquests actes infantils no són només una versió "descafeïnada" de les festes, sinó que tenen entitat pròpia. Sovint es celebren en jornades diferenciades, amb la seva pròpia estructura de pregó, cercavila o encesa, i amb protocols festius adaptats. En molts casos, també s’hi formen colles pròpies de nens i nenes —gegants, bastoners, trabucaires, castellers...— que funcionen amb autonomia i que esdevenen viver dels grups adults. Aquesta doble vessant lúdica i pedagògica converteix les festes infantils en espais de formació, implicació i arrelament.

Més enllà de la dimensió educativa, les festes infantils contribueixen a fer que la cultura popular sigui més inclusiva. Donen veu als infants i els fan sentir protagonistes, amb rols actius i creatius. També reforcen el sentiment de pertinença i estimació pel patrimoni festiu, fomentant la continuïtat generacional. En definitiva, la creació d’imatgeria i actes infantils a les festes majors de Catalunya és molt més que una moda: és una aposta decidida per la transmissió cultural, la inclusió i la renovació dels rituals festius. Amb els ulls brillants d’un infant portant un drac, ballant un gegant o encenent el seu primer fuet, s’hi intueix la continuïtat d’un llegat viu i compartit.

La Tarda Guillada de Les Santes

L'exemple clar, en el si del programa de Les Santes de Mataró, d'aquest model de 'festa major pels petits' el trobem a la Tarda Guillada de cada 26 de juliol que reprodueix fil per randa el ritual de la coneguda Nit Boja que se celebra la matinada anterior, però adaptant-ho a la mainada. La Tarda Guillada s'ha consolidat com una de les tardes més preuades i seguides de Les Santes i, a més a més, aquest any s'escau en dissabte pel que la massificació es pot donar per feta.

  • Per conèixer els consells concrets per com viure la Tarda Guillada podeu accedir a aquest article.
Tarda Guillada, acte estrella del dia 26 de Les Santes
Tarda Guillada, acte estrella del dia 26 de Les Santes

Tots els actes de la Tarda Guillada, pas a pas

  • 18 h – De Parranda amb la Família Robafaves: Comença la tarda ballant, saltant i cantant pels carrers de La Riera amb la Família Robafaves. Energia, alegria i tradició per arrencar amb força.
  • 18.30 h – Convidadeta a la plaça de Santa Anna: Un espai per jugar, ballar i gaudir amb els més petits en un ambient lúdic i familiar.
  • 20 h – Correguspira: El correfoc infantil és el moment estel·lar per als més valents. Sempre amb l’equipament adequat, és una experiència única per iniciar-se al món de la pirotècnia.
  • 21.30 h – Pujada Tabaladeta: Una cercavila vibrant de ritmes i tambors, que posa emoció i festa al final de la tarda.
  • Final – Ruixadeta al Parc Nou: No pot faltar el gran final: ballar sota una pluja d’aigua vaporitzada a l’Espai Firal. Després de tanta festa, res millor que una bona refrescada!

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris