Els operadors podran tornar a instal·lar noves antenes de telefonia mòbil a tot el terme municipal de Mataró. A mitjans del proper mes d'abril s'aixecarà definitivament la suspensió de llicències d'ampliació o nova instal·lació d'antenes, instaurada dos anys abans per l'Ajuntament per facilitar la tramitació del Pla especial urbanístic i la modificació de l'ordenança que en regula el seu emplaçament, que precisament s'aprova inicialment al Ple de demà. Ho ha explicat avui la regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, en la presentació dels continguts de la nova ordenança.
L'aixecament de la moratòria permetrà l'arribada de les estacions base de radiocomunicació UMTS, el sistema de mòbils de tercera generació, que ja té molta presència al mercat de la telefonia mòbil. Els operadors, pressionats per les exigències del mercat, han decidit en molts casos tirar pel dret i ampliar les instal·lacions existents per adaptar-les a la tecnologia UMTS. L'Ajuntament ha obert per aquest motiu fins a 16 expedients de disciplina durant aquests dos anys de suspensió de llicències. També es va desmantellar una nova antena instal·lada sense llicència.
El control de les estacions UMTS és una de les novetats de l'ordenança, que té com a objectiu regular les instal·lacions actuals de suport a la telefonia mòbil i les altres tecnologies que puguin aparèixer en el futur. L'ordenança, entre els seus principals objectius, vol promoure que els operadors comparteixin els emplaçaments de les antenes (un mateix operador podrà funcionar amb un màxim de 2 operadors més dins del casc urbà i 3 si és a fora), per evitar que es multipliqui la seva presència als terrats dels edificis de la ciutat. Una iniciativa complicada, ja que els operadors utilitzen la ubicació de les seves antenes com a estratègia de mercat de cara a tenir més cobertura.
A més, la concessió de llicències obligarà als operadors, a partir d'abril, a utilitzar la millor tecnologia possible per reduir l'impacte visual i paisatgístic, i a orientar els aparells de manera adequada per minimitzar el nivell d'immissions de camps electromagnètics cap als habitatges situats a menys de 100 metres quadrats respecte a l'antena. Per obtenir una llicència, les empreses hauran de presentar una fitxa tècnica de les característiques de la instal·lació i un estudi acústic. Les instal·lacions que tenen llicència concedida hauran d'adaptar-se a la nova ordenança si9 amplien o modifiquen elements.
Explicar-ho bé a la ciutadania
El nou text incorpora suggeriments específics de la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró (FAVM), una de les entitats integrants de la comissió de seguiment del Pla especial urbanístic per a l'ordenació dels emplaçaments de les instal·lacions de radiocomunicació. Guirao ha assegurat que ara cal explicar bé el canvi de normativa als ciutadans. La regidora ha explicat que és inviable ubicar les antenes fora del casc urbà, tal i com demana l'associació ambiental Oikos, també integrant de la comissió de seguiment. Com més lluny estiguin els telèfons de les seves antenes, més forta haurà de ser la radiació, ha dit Guirao. El radi de cobertura de les antenes de telefonia mòbil establertes a la ciutat és de 500 metres.

-
Sistemes de control
L'Ajuntament disposa de dos sistemes per mesurar els camps electromagnètics provinents d'estacions base de telefonia mòbil. El primer és fix, està ubicat a la baixada de Santa Anna i funciona des de fa un any. Els valors detectats per aquest equip han estat sempre per sota de 2 V/m, molt per sota dels 27 V/m que la Generalitat situa com a màxim permissible. El segon és un equip de mesurament portàtil que ha realitzat, a petició de veïns, 123 mesuraments de camp electrònic a l'interior d'una vintena d'habitatges situats a prop d'una instal·lació de radiocomunicació. El valor mitjà detectat a l'interior de vivendes ha estat de 0,56V/m i a l'exterior de 0,6 V/m
L'antena desmantellada per haver-se instal·lat sense llicència
Comentaris