Una manta va aparèixer ahir dimarts, 1 de juliol, a la tarda, entre les platges del Varador i del Callao de Mataró, a l’altura del Centre Natació Mataró. El moment va ser enregistrat en vídeo per una lectora de Capgros.com, que el va fer arribar al nostre mitjà, i mostra l’animal nedant molt a prop de la vora davant la sorpresa dels banyistes, la majoria dels quals va sortir de l'aigua en veure l'animal.
L’aparició d’aquest exemplar s’emmarca en un fenomen que ha posat en alerta especialistes d’arreu del Mediterrani espanyol. Segons la Fundació CRAM, aquesta primavera s’han documentat prop de vint casos de varaments de mantes a les platges de Catalunya, la Comunitat Valenciana, Andalusia i les Illes Balears. Al Maresme també se n'han vist recentment: l'agost de l'any passat es va haver de prohibir el bany a les platges de Premià de Mar per la presència de dos exemplars.
De fet, l'autora del vídeo explica que, en alertar al 112 de la presència de l'animal, van acabar parlant amb Agents Rurals, que els van preguntar si la manta presentava alguna ferida i també els van confirmar que darrerament era habitual trobar-ne a la costa mediterrània, amb problemes de desorientació.
Especie de mar obert i en perill d'extinció
La manta és una espècie habitual del mar obert i es troba en perill d’extinció. El seu acostament a la costa no és habitual i, encara que no representa cap perill per a les persones, els experts demanen no manipular-les ni intentar reintroduir-les al mar, ja que poden patir estrès. En cas de detectar-ne una, es recomana avisar immediatament al 112 per activar el protocol d’assistència.

Imatge d'arxiu d'una manta
Les causes exactes d’aquest augment d’aparicions i varaments encara es desconeixen. Especialistes de diverses entitats científiques han creat recentment un grup de treball per estudiar el fenomen. Consideren que podria respondre a múltiples factors ambientals, ja que no s’ha identificat cap patró clar. Aquest increment d’albiraments posa de manifest la importància de la costa mediterrània per al cicle vital d’aquesta espècie amenaçada i la necessitat d’impulsar-ne la conservació.
La Fundació CRAM
La Fundació CRAM, impulsora de l'estudi, és una entitat privada sense ànim de lucre dedicada a la protecció del medi marí i de les espècies que l’habiten. Les seves línies d’actuació són la clínica i rescat de fauna marina, la investigació i conservació d’espècies i ecosistemes marins, i la sensibilització a favor de la conservació dels nostres mars i oceans.El CRAM disposa d’un centre de recuperació punter i un equip tècnic i humà preparat especialment per a l’assistència a espècies marines. A més, compta amb el Vell Marí, un dels pocs velers científics dedicats a l’exploració del medi marí.
Comentaris (2)